Vandrerygsækken har afgørende betydning for, om det føles komfortabelt eller ej at bære mange kilo på ryggen. Selvom man også kommer langt med form og træning, er den rigtige vandrerygsæk derfor første skridt på vejen til en vellykket tur med tung oppakning. Vi guider til valg af vandrerygsæk, der passer i størrelse og til behov.

Der findes enormt mange vandrerygsække på markedet, og det kan være en jungle at finde den rette. Først og fremmest skal den passe godt til ryggen, og samtidig skal den opfylde ens unikke behov. Sidstnævnte er et godt sted at starte ved valg af vandrerygsæk. Ved at blive klogere på, hvad størrelse rygsækken skal være og hvad den skal bruges til, bliver feltet af vandrerygsække snævret lidt ind. 


Find din nye vandrerygsæk i webshoppen

.

Se alle vandrerygsække i webshoppen

De vigtigste overvejelser ved valg af vandrerygsæk

Skal du have plads til mad, telt, sovepose og alt det, der hører med til en flerdages vandretur, så er det en vandrerygsæk, du skal have. Det er afgørende, at du finder en, der virkelig passer til dig og dit behov. Ellers kan en vandretur med tung oppakning blive en grim oplevelse. Det vigtigste du skal have styr på, når du skal finde en vandrerygsæk, er:

  • Bærekomfort
    Det siger næsten sig selv, men køb aldrig en rygsæk uden at du har prøvet den med vægt i. Det er næsten umuligt at blive klogere på bærekomforten uden vægt.
  • Størrelse
    Skal du gå 14 dage med mad til alle dage, eller går du hytte til hytte? Størrelsen på rygsækken afhænger af, hvad du skal bruge den til.
  • Detaljer
    Hvor mange rum, lommer og påspændingsmuligheder har du brug for? Igen kommer det an på, hvilke ture rygsækken skal ud på. Er det vinterfjeld, sommervandring eller noget helt tredje?
  • Justering
    Moderne rygsække har et utal af justeringsmuligheder, og det er afgørende for bærekomforten, at de bruges rigtigt. Få en ekspedient eller en erfaren ven til at lære dig, hvordan man gør. Ofte er det også muligt at finde tutorials på YouTube omkring justering af specifikke rygsækmodeller.
  • Kvalitet
    Der er ikke noget mere frustrerende end at stå i vildmarken med et produkt, der går i stykker. Gå efter kvalitet, da lige netop vandrerygsækken er vigtig for, om en tur bliver vellykket, eller ej. 

Med et godt bæresystem, den rigtige størrelse rygsæk, samt finjustering af hoftebælte, skulderstroppe og diverse remme, vil du blive overrasket over, hvor behageligt selv tunge læs kan bæres. Den vandrerygsæk der passer til dig, skal nemlig skåne ryg, skuldre og nakke, selvom oppakningen er tung. Ved valg af vandrerygsæk handler det altså både om at finde det rigtige bæresystem og lære den korrekte indstilling af rygsækken at kende.

Hvor stor skal vandrerygsækken være?

Valget af volumen på vandrerygsækken afhænger af flere ting: For det første afhænger det af, hvor mange dage, du er på tur. Jo længere tur, jo mere mad og ofte også udstyr. Dernæst afhænger det af, hvor let dit udstyr er. En superlet dunsovepose fylder f.eks. meget mindre end en billig fibersovepose. Det samme kan siges om eksempelvis telt og ekstra varmt tøj. Årstiden og klimaet spiller selvfølgelig også en rolle: jo koldere og barskere vejr, jo kraftigere og varmere tøj, sovepose og telt, har man typisk brug for. Oppakning til vintertur vejer og fylder gerne mere.

Endelig afhænger det af dit ”komfortniveau”. Hvis man pakker fuldstændig minimalistisk, fylder det selvfølgelig mindre, end hvis man lige skal have lidt ekstra luksus med. En hovedpude, en stol, en ekstra varm trøje, et par bløde sko til lejren – alting fylder, og længden af pakkelisten har selvfølgelig indflydelse på valg af rygsækstørrelse.

Størrelsen på en vandrerygsæk vurderes ud fra hvor mange liter den kan rumme. Nedenfor er givet nogle vejledende bud på hvor stor en rygsæk man typisk har brug for på forskellige typer vandreture. 

  • Flerdagestur med telt og mad (4-14 dage)
    60-100 liter
  • Weekendtur (2-4 dage)
    30-50 liter
  • Hytte-til-hytte-tur
    30-50 liter
  • Himalaya tehus-trekking
    30-50 liter
  • Kilimanjaro-bestigning
    20-40 liter
  • Camino-vandring med overnatninger på hostel
    20-40 liter

Valg af vandrerygsæk

Bæresystem, pasform og ryglængde 

Der er store forskelle på vandrerygsække, og der er derfor nogle ting, man skal være særligt opmærksom på, når man skal ud og vælge vandrerygsæk. Det drejer sig om bæresystemet, pasformen og ryglængden, der skal passe til lige præcis din kropsbygning, så du opnår den bedste bærekomfort. 

Bæresystem

Det vigtigste ved en rygsæk er bæresystemet. Et godt bæresystem sørger for at en stor del af læsset bæres på hoften og dermed skelettet og de store muskelgrupper i benene. Det er vigtigt, at vandrerygsækken IKKE bæres af skuldrene og de relativt svage rygmuskler. Et godt bæresystem bringes i stand ved hjælp af en afstivning i ryggen, der fører vægten ned i lænden, og et hoftebælte, der fordeler vægten rundt på hoften. Når rygsække har forskellig ”komfortgrænse” (det antal kilo, rygsækken er lavet til at bære komfortabelt), har det primært noget at gøre med afstivningen i ryggen, samt stivheden og tykkelsen af skummaterialerne i skulderstropper og hoftebælte.

Pasform

Om det skal være det ene eller andet mærke bør primært afgøres af pasformen. Der findes mange mærker der laver vandrerygsække af god kvalitet, men pasformen på bæresystemet kan variere fra rygsæk til rygsæk, og ikke alt vil passe alle lige godt. Ved valg af vandrerygsæk er det derfor en god ide at prøve lidt af hvert og få en fornemmelse af, hvad der sidder godt. Den endelige test kommer selvfølgelig først efter mange timers vandring med oppakning, men du kan godt få en idé om, hvordan rygsækken sidder på din krop ved at prøve den med vægt i. Alle store rygsække fås i flere størrelser og ryglængder, og kan desuden justeres. Nogle modeller findes desuden med individuelt termoformede hoftebælter, for optimal pasform.

Fingerpeg om ryglængden

Det allervigtigste er, at rygsækken passer i ryglængden – og hellere lidt for kort end lidt for lang, hvis du er i tvivl. Hoftebæltet skal gribe om hoften og skulderstropperne skal følge ryggen og skulderen så tæt som muligt. En god indikator på, om rygsækken passer i størrelsen (ryglængde), er brystspændet. Brystspændet kan typisk sidde i flere positioner, og en god test af om ryglængden er passende, kan være følgende: Hvis brystspændet kan komme til at sidde ca. midt for brystet, når rygsækken sidder rigtigt på skulder og hofte, passer ryglængden.

Sidder brystspændet meget langt nede på maven, selv i den højeste indstilling, er det typisk fordi ryggen på rygsækken er for lang, og skulderstropperne trukket for langt forover, for at kompensere. Sidder brystspændet omvendt helt oppe i halsen, selv i en lav indstilling, er ryggen på rygsækken for kort, og skulderremmene sidder for langt tilbage, for at ”forlænge” ryggen.

Sådan justeres vandrerygsækken

Det er ikke nok at investere i en god rygsæk, der passer i størrelsen. Vandrerygsækken skal også indstilles korrekt for at give den bedst mulige bærekomfort. 

Først og fremmest skal rygsækken spændes “nedefra og opefter”. Efter at hoftebæltet og skulderstropperne er spændt til, justeres balancen på toppen af tasken med remmene øverst på skulderstropperne.

_CAH4964_web
Rygsække spændes “nedefra og opefter”. Når hoftebælte og skulderstropper er spændt til, justeres balancen på toppen af tasken med remmene øverst på skulderstropperne. Foto: Camilla Hylleberg.

Det er vigtigt at sørge for, at hoftebæltet griber om hoften. Skulderstropperne skal følge skulderen tæt hele vejen fra det øverste af skulderbladene og frem over brystet. 

_CAH4955_web
Korrekt indstillet rygsæk set fra siden. Hoftebæltet skal gribe om hoften og skulderstropperne skal følge skulderen tæt hele vejen fra det øverste af skulderbladene og frem over brystet. Foto: Camilla Hylleberg.

Brystspændet skal sidde henover brystbenet – dvs. området cirka fra solar plexus og op til kravebenet. Brystspændet kan typisk justeres enten op eller ned. Hvis rygsækken passer i ryglængden og sidder rigtigt, skal brystspændet kunne sidde nogenlunde henover brystet i den midterste justering. Sidder brystspændet helt oppe i halsen, selv i den nederste indstilling, er rygsækken højst sandsynligt for kort i ryggen. Sidder det helt nede omkring maven, selv i den øverste indstilling, er rygsækken typisk for lang i ryggen.

_CAH4967_web
Brystspændet skal sidde henover brystbenet – dvs. området cirka fra solar plexus og op til kravebenet. Brystspændet kan typisk justeres enten op eller ned. Hvis rygsækken passer i ryglængden og sidder rigtigt, skal brystspændet kunne sidde nogenlunde midt over brystet i den midterste justering. Foto: Camilla Hylleberg.
_CAH4963_web
Korrekt indstillet rygsæk, set forfra. Foto: Camilla Hylleberg

Vandrerygsække til kvinder og mænd

De primære forskelle på vandrerygsække til mænd og kvinder er skulderstropperne, hoftebæltet og ryglængden. Kvinder har typisk kortere rygge end mænd, så de fleste vandrerygsække til damer laves i størrelserne small og medium, mens herremodellerne laves i medium og large. Hoftebæltet er også udformet anderledes, for at passe bedre til kvinders hofter, der typisk er lidt bredere og rundere. Endelig er afstanden mellem skulderstropperne på kvindespecifikke rygsække normalvis lidt mindre, ligesom skulderstropperne ikke er først helt lige ned over brystet, for ikke at genere omkring brystpartiet. Især på store vandrerygsække, hvor hoftebælte og skulderstropper – bæresystemet i det hele taget – er noget stivere end på mindre dagtursrygsække, vil man kunne mærke de kønsspecifikke detaljer.

Det kan dog sagtens være, at man som kvinde ikke skal have en kvinde-specifik vandrerygsæk. På samme måde kan det være, at man som mand skal have en vandrerygsæk designet til kvinder. Alt sammen afhænger af kropsbygning og anatomi og er værd at have med i overvejelserne ved valg af vandrerygsæk. 

Osprey har lavet en guide til størrelse og justering af kvindespecifikke rygsække her. 

Ventilation

Der er gjort store fremskridt i forhold til at øge ventilationen på kontaktfladerne mellem rygsækken og bærerens krop. Netmaterialer i ryggen, perforeret skum i skulderstropper og luftige meshmaterialer benyttes i vid udstrækning og øger komforten – især i varmt vejr. Der er virkelig sket meget på ventilationsfronten de sidste par år, og i dag kan man få velventilerede vandrerygsække med fantastisk bærekomfort helt op til 70 liter. På de helt store rygsække (>70 liter), er ventilationen dog ofte nedprioriteret til fordel for maksimal bærekomfort.

Vægt

I de senere år er der kommet større fokus på vægten af selve vandrerygsækken, hvilket følger den øvrige trend på markedet. Det har gjort, at man i dag kan få glimrende vandrerygsække på omkring 70 liter med god bærekomfort og en egenvægt på omkring 2 kg. Her skulle man tidligere regne med over 3 kg.

Smartere konstruktioner og lettere materialer har en del af æren. Men der er også sket et skift i prioritering fra ekstrem slidstyrke og utallige lommer og ekstra spænder, mod et lidt mere minimalistisk design og en “jeg vil hellere bære udstyr end rygsæk”-tilgang, der har bragt vægten ned. De nye, lettere rygsække er således ikke i samme stive nylonmaterialer som i 70’erne, og har altså ikke helt samme slidstyrke. Til gengæld vejer de langt mindre og sidder bedre på ryggen. De nye, lettere vandrerygsække er stadig rigeligt slidstærke til, at man ikke behøver være bange for at materialet går i stykker ved almindelig tur- og rejsebrug. Det er stadig det, de er lavet til! Læs mere om materialer og konstruktion på Ospreys rygsække her.

Lommer og opbygning

Som en del af bestræbelsen på at bringe rygsækkens vægt ned, vælger de fleste producenter også at begrænse antallet af ekstra lommer og lynlåse. De fleste større rygsække følger i den henseende mere eller mindre samme designskabelon:

Hovedrummet kan typisk todeles, og der er adgang til den øverste del gennem en stor snøreåbning i toppen og den nederste del gennem en lynlås i bunden. Blandt andet på grund af den stigende efterspørgsel på vandrerygsække til rejsebrug, har de fleste store rygsække desuden en form for lynlåsadgang til hovedrummet enten fra fronten eller fra siden, så rygsækken kan åbnes lidt mere som en kuffert. Under alle omstændigheder er det dog stadig en god idé at vænne sig til at organisere sin oppakning i mindre pakposer nede i rygsækken, så man hurtigere kan finde lige det, man skal bruge. En vandrerygsæk bliver aldrig en kuffert, så det kan bestemt spare tid og besvær at organisere oppakningen i mindre pakposer. 

Læs også: Sådan pakker du din vandrerygsæk

Toplåg og elastiklommer

Store vandrerygsække har også gerne et toplåg, der kan hæves og sænkes alt efter, hvor proppet rygsækken er. Et typisk toplåg består af en stor lynlåslomme og 1-2 mindre lynlåslommer. Ofte kan toplåget tages helt af og bruges separat som en lille mavetaske. Det gør også, at tasken kan bruges til mindre ture, hvor det ikke er nødvendigt med ligeså mange liter.

Derudover er der typisk en elastiklomme på hver side af tasken til drikkeflaske eller andre småting, og en stor elastiklomme på fronten af rygsækken. De store sidelommer, der tidligere var standard på især skandinaviske rygsække, er også ofte fjernet. Idéen med at fjerne sidelommerne er at få en mere strømlinet rygsæk med større bevægelsesfrihed, og desuden få centreret vægten omkring kroppens tyngdepunkt, for at få bedre balance og bærekomfort.

 

Osprey har også sammensat en guide til hvordan du vælger den rigtige rygsæk.


Find din nye vandrerygsæk i webshoppen

.

Se alle vandrerygsække i webshoppen


Læs også

[/ezcol_1third_end]

Indholdsoversigt