Vandrefodtøj: Sandal, sko eller støvle – hvornår skal man vælge hvad?

Læs om godt vandrefodtøj i artiklen her, som er en del af Friluftslands store fodtøjstema.

Det kan nærmest ikke siges nok gange: Godt fodtøj er essentielt for en god vandreoplevelse. Det er fødderne der laver meget af det hårde arbejde på en vandretur, og det er især dem, der mærker forskelle i terræn, temperatur og antallet af timer, man er i gang. At vælge det rigtige stykke fodtøj til en vandretur handler først og fremmest om at finde noget, der sidder godt på foden. Men det stopper ikke der... Derudover er det især vigtigt at finde den rigtige balance mellem vægt, stivhed og støtte og mellem vandtæthed og åndbarhed. Her kan en af de første overvejelser gå på, om man er bedst tjent med en sandal, en sko eller en støvle. Det vil bl.a. afhænge af, hvor langt man skal gå, hvilket terræn man skal gå i, hvilket klima man befinder sig i, hvor meget oppakning man har på, og en række andre ting. I det følgende forsøger vi at give et overblik over fordele og ulemper ved de forskellige typer fodtøj til vandring, samt hvornår man bør overveje hvad.


Hvad er vandrefodtøj?

Hvis man skal skitsere det lidt groft, kan man sige at der er tre faktorer, der adskiller vandrefodtøj fra hverdagsfodtøj, og som gør at f.eks. et par Converse All Star eller et par Nike Free vil være utroligt dårlige at gå langt i.

For det første har vandrefodtøj – om end det er en sandal, en sko eller en støvle – en sål i  kraftigt friktionsgummi med et groft mønster. En god, skridsikker sål er en vigtig forudsætning for at kunne stå fast under de varierende forhold, man hurtigt udsættes for på en vandretur. Løst grus, vådt mudder og bar klippe stiller krav til sålen, og vandrefodtøj er lavet til at modsvare de krav.

For det andet har vandrefodtøj en stivere sål end hverdagsfodtøj. I ujævnt terræn vil en blød sko følge terrænet for meget, og det vil gøre, at foden og fodleddet bliver bokset rundt i en masse ubehagelige positioner. Det vil, udover at være ubehageligt, trætte foden og øge risikoen for træthedsskader - f.eks. forstuvninger. Man kan godt vandre i helt bløde sko, hvis bare der er en god, skridsikker sål på, men det kræver grundig og målrettet træning af foden og fodleddet, før det kan anbefales. For de fleste frarådes det direkte. Vandrefodtøj har af samme grund en stiv sål, der giver foden en mere stabil platform på ujævnt underlag. Stivheden i vandrefodtøj kan variere meget, alt efter hvilket terræn, det er tiltænkt, men vandrefodtøj vil altid være have en stivere, kraftigere sål end hverdagsfodtøj.

Den tredje faktor er støtten omkring foden. I vandrefodtøj er det især støtten omkring hælen, og i støvler desuden anklen, der adskiller det fra hverdagsfodtøj. En solid hælkappe holder foden på plads i fodtøjet og giver fodmuskulaturen og ankelleddet de bedste forudsætninger for at stabilisere resten af kroppen på ujævnt underlag. En god støtte omkring hælen er en vigtig forudsætning for at foden kan arbejde effektivt og præcist, og en vigtig del af godt vandrefodtøj. Støvler støtter desuden op om anklen og mindsker risikoen for at vrikke om. Det er, i de flestes tilfælde, primært hvis man går med en tung rygsæk (>10kg) at man har brug for den ekstra ankelstøtte, man får i en støvle. Med en dagtursrygsæk under 10kg har de fleste rigeligt stærke ankler til at en god sko, der holder hælen på plads og støtter foden, vil give rigeligt støtte, men skal man bære rigtig tungt, især i hårdt terræn, er en støvle oplagt.


Hvornår skal man vælge hvad?

Som sædvanlig gælder det om at opveje fordele og ulemper ved de forskellige typer fodtøj, og forsøge at danne sig et overblik over, hvad ens behov er. Et par lidt karikerede scenarier kan illustrere hvornår man bør overveje hvad:

 1. Kommer man til at gå meget med rygsæk i Skandinavien, vil en støvle være at foretrække. Evt. med en helt let sko eller sandal i tasken, til at krydse et vandløb, eller bare som behagelig aftensko i lejren.
 2. Tager man primært på dagsture i f.eks. Sydeuropa, vil en sko eller en sandal ofte give rigeligt støtte, og være meget lettere og luftigere. Bruger man sit fodtøj til at gå i skoven herhjemme hele året, med en lejlighedsvis afstikker til lidt hårdere terræn i Sverige eller Norge, vil en vandtæt sko, eller en af de lave, bløde støvler være et godt bud.
 3. Især på kortere ture i varmt vejr og med let oppakning vil en god vandresandal kunne tilbyde rigelig god støtte til langt de flestes behov – og vil selvfølgelig tilbyde suveræn ventilation og komfort omkring foden. Især i nationalparkerne i det sydvestlige USA, hvor der ofte er gode stier og tørt vejr, er vandresandaler et populært valg.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved hhv. sandaler, sko og støvler i det følgende.

Et par lette Scarpastøvler med GORE-TEX på vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe

Et par lette allround-vandrestøvler fra Scarpa på vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe


Hvorfor vælge vandresandaler?

 • Fordele ved sandaler: Sandaler har et par klare og oplagte fordele: For det første er de åbne, og derved suverænt den mest luftige type fodtøj. I meget varmt vejr, hvor overophedning af fødderne kan blive voldsomt generende, er sandaler derfor værd at overveje. Sandaler har desuden den fordel at de tørrer lynhurtigt, hvis de bliver våde, fordi størstedelen af vandet simpelthen bare løber ud igen. Hvis man skal krydse mange små vandløb, i varmere vejr, kan sandaler derfor være at foretrække. Endelig er sandaler typisk lettere end sko, så de kan også være oplagte at have med i rygsækken, og hives frem, når fødderne har brug for en pause fra støvler – enten i lejren om aftenen, eller hvis man tager en dag på stranden undervejs på turen. Desuden kan de bruges, hvis man skal krydse et vandløb, og ikke vil have støvlerne våde.
 • Ulemper ved sandaler: Sandaler har selvfølgelig også nogle oplagte ulemper. Fødderne vil være mere udsatte for rødder, grene, vegetation og dyr og kryb. Hvis man går i områder med høj, grov bevoksning, hvis der er slanger, eller hvis der er mange sten og klipper, vil ens fødder risikere en del sår, skrammer, brændenældebid og lignende, i et par sandaler. Desuden vil sandaler give noget mindre støtte end sko og støvler. De kraftigste vandresandaler har en stiv, grov sål med god stødabsorbering og et godt spændesystem, der holder foden og hælen godt på plads, men sandaler har nogle begrænsninger. Er terrænet meget barsk og med mange sten og klipper, skal man gå meget langt i terræn (<6-7 timer), eller går man med tung rygsæk i terræn, vil en sandal ofte være for lidt. Her bør man overveje en sko eller en støvle.
 • Hvornår skal man vælge sandaler? Sandaler gør sig bedst i varmere vejr, og på stier, hvor man er lidt mindre udsat for store sten og vild bevoksning end hvis man går off road. Det er også en af grundene til at vandresandaler nyder stor udbredelse i USA, hvor mange af de populære vandreområder netop har varmt, tørt vejr, og et fornuftigt stisystem.
Sandaler er et oplagt valg i varmt ,tørt vejr. Her på tur i Tanzania. Foto: Frank Wiwe.

Sandaler er et oplagt valg i varmt, tørt vejr. Her på tur i Tanzania. Foto: Frank Wiwe.


Hvorfor vælge vandresko?

 • Fordele ved vandresko: Vandresko placerer sig midt imellem støvler og sandaler. De letteste og mest luftige vandresko minder i vægt, støtte og til dels i ventilation, om de kraftigere sandaler, mens de kraftigste sko ofte har lige så stiv sål som de mellemstive vandrestøvler, og samme støtte omring hælen. Vandresko kan, alt efter hvilken sko, man vælger, bruges til de fleste typer terræn og de fleste vejrforhold, og der findes en god vandresko til langt det meste. Fordelen ved at vælge en sko frem for en sandal, er at skoen typisk støtter og beskytter foden bedre end en sandal vil kunne. Det er især væsentligt, hvis man går langt, eller i terræn hvor risikoen for at støde fødderne er stor. Fordelen ved en vandresko frem for en støvle er, at skoen er lettere, mere åndbar og giver mere fri bevægelighed i ankelleddet.
 • Ulemper ved vandresko: Vandresko har dog begrænsninger, især hvis man enten har brug for ekstra støtte eller ekstra beskyttelse omkring anklen. Går man i terræn med tung rygsæk, i hårdt klippeterræn, hvor der er stor risiko for at støde anklerne mod sten og klipper, eller i kraftig, lav bevoksning, der river omkring anklerne, kan den ekstra støtte og beskyttelse omkring anklerne, en støvle giver, være at foretrække. Desuden vil en støvle beskytte bedre end en sko, hvis man går i våde eller kolde forhold. Man kan både få vandtætte sko og støvler, men fordi skoen slutter så relativt lavt på benet, vil man lettere få vand ned i skoen, end hvis man har en støvle på. Hvis man f.eks. får det nederste af bukserne eller det øverste af sokkerne godt våde, går der ikke lang tid før vandet trækker ned i skoen – uanset om den er vandtæt eller ej.
 • Hvornår skal man vælge vandresko?  Sko er især velegnede til ture med let oppakning i varieret terræn, og nogenlunde lunt og tørt vejt. Det kunne f.eks. være en vandretur i Provence-alperne eller en sommerdag på Bornholm.
Foto: Anker Bak.

Lars Fjendbo Møller med let oppakning og vandresko. Cordillera Blanca, Peru. Foto: Anker Bak.


Hvorfor vælge vandrestøvler?

 • Fordele ved vandrestøvler: Vandrestøvler tilbyder mere støtte og beskyttelse end både sko og sandaler. Til de længste ture, de vådeste ture, de koldeste ture, og ture med tung oppakning, er støvler det helt naturlige valg. Vandrestøvler fås – fuldstændig som det er tilfældet med sko og sandaler – i en bred vifte af forskellige vægt- og prisklasser, der tilbyder forskellig niveau af støtte. De blødeste, letteste vandrestøvler egner sig til ture i lettere terræn, og vil minde mere om en vandresko end en egentlig støvle – dog med lidt mere beskyttelse op omkring anklen – mens de stiveste, tungeste støvler giver optimal støtte til de lange ture i hårdt bjergterræn med tung oppakning. Imellem de to yderpunkter findes der et stort område med lette, alsidige støvler – både vandtætte og ikke-vandtætte – der kan bruges til langt det meste. Uanset hvilken tur, man skal på, burde det være muligt at finde en støvle, der passer, ligesom man tit kan finde én støvle der kan bruges til langt de fleste typer ture.
 • Ulemper ved vandrestøvler: Ulempen ved vandrestøvler er primært at de er tungere og varmere end sko og sandaler. Til de kortere ture med let oppakning i varmere vejr, vil det ofte være overkill med en støvle. Hvis man er vant til at færdes i den type terræn, man skal på tur i, og ellers i god form og har stærke fødder, kan man ofte spare en del vægt, og give sig selv mulighed for at bevæge sig hurtigere og mere dynamisk igennem terrænet, hvis man vælger en sko frem for en støvle. Desuden kan et par vandrestave minimere belastningen på anklerne og give mulighed for at gå i sko i terræn der eller lægger op til støvler. For langt de fleste, og til langt de fleste ture, vil en støvle dog være det sikreste og mest komfortable bud på godt vandrefodtøj.
 • Hvornår skal man vælge vandrestøvler? Vandrestøvler er nok stadig det mest populære stykke vandrefodtøj herhjemme og i resten af Skandinavien, og med god grund: Hvis ens vandreture strækker sig fra det tidlige forår og ud i efteråret og måske endda vinteren, er vandtæt vandrefodtøj klart at foretrække, og så giver støvler bedre beskyttelse end sko. Går man længere ture med rygsæk og telt, især på fjeldet, vil man også have brug for den ekstra ankelstøtte, man får i en støvle.
Vandretur i Kirgisistan. Foto: Christina Hjortdam.

Et par kraftige støvler er det oplagte valg, hvis man er på tur med tung oppakning i bjergterræn. Her på vandretur i Kirgisistan. Foto: Christina Hjortdam.


I sidste ende er det selvfølgelig allervigtigst, at man vælger noget, der sidder ordentligt på foden. Hellere det næstbedste eller tredjebedste stykke fodtøj til turen, hvis det sidder fantastisk på foden, end det helt perfekte stykke fodtøj, der ”godt nok lige trykker lidt sjovt et sted”. Små gener bliver hurtigt til store gener på en langt tur!


Læs også: FODTØJSTEMA #1: Hvordan skal vandrefodtøj sidde på foden?

Se alle sko i webshoppen

Se alle vandrestøvler i webshoppen

Se alle sandaler i webshoppen

Læs om vandresko i udstyrsguiden

Læs om vandrestøvler i udstyrsguiden