Det kan nærmest ikke siges nok gange: Godt fodtøj er essentielt for en god vandreoplevelse. Det er fødderne, der laver meget af det hårde arbejde på en vandretur, og det er især dem, der mærker forskelle i terræn, temperatur og antallet af timer, man er i gang. Først og fremmest handler det selvfølgelig om at vælge et stykke fodtøj, der sidder godt på foden. Men en essentiel overvejelse går også på, om man er bedst tjent med en sandal, sko eller støvle. Hvad der passer til dig og dit behov, afhænger af flere faktorer. 

Støvler, sko eller sandaler til vandring?

At vælge det rigtige stykke fodtøj til en vandretur handler om flere ting. Men det er især vigtigt at finde den rette balance mellem vægt, stivhed og støtte, samt mellem vandtæthed og åndbarhed. Her kan en af de første overvejelser gå på, om man skal vælge en sandal, sko eller støvle. Valget vil bl.a. afhænge af, hvor langt man skal gå, hvilket terræn man skal gå i, hvilket klima man befinder sig i og hvor meget oppakning, man har på ryggen.

I det følgende forsøger vi at give et overblik over fordele og ulemper ved de forskellige typer fodtøj til vandring, samt hvornår man bør overveje hvad.

Se alle vandresko i webshoppen

Se alle vandresandaler i webshoppen

Se alle vandrestøvler i webshoppen

Hvad er vandrefodtøj?

Skal det skitseres lidt groft, kan man sige, at der er tre faktorer, der adskiller vandrefodtøj fra hverdagsfodtøj. Det er blandt andet de faktorer der gør, at f.eks. et par almindelige sneakers vil være dårlige at gå langt i.

Gode såler

For det første har vandrefodtøj – uanset om det er en sandal, en sko eller en støvle – en sål i kraftigt friktionsgummi med et groft mønster. En god, skridsikker sål er en vigtig forudsætning for at kunne stå fast under de varierende forhold, man hurtigt udsættes for på en vandretur. Løst grus, vådt mudder og bar klippe stiller krav til sålen. Vandrefodtøj er lavet til at modsvare de krav.

Stivhed og stabilitet

For det andet har vandrefodtøj en stivere sål end hverdagsfodtøj. I ujævnt terræn vil en blød sko følge terrænet for meget. Det vil gøre, at foden og fodleddet bliver bokset rundt i en masse ubehagelige positioner. Det vil – udover at være ubehageligt – trætte foden og øge risikoen for f.eks. forstuvninger. Man kan godt vandre i helt bløde sko, hvis bare der er en god, skridsikker sål på, men det kræver grundig og målrettet træning af foden og fodleddet, før det kan anbefales. For de fleste frarådes det direkte. Vandrefodtøj har af samme grund en stiv sål, der giver foden en mere stabil platform på ujævnt underlag. Stivheden i vandrefodtøj kan variere meget, alt efter hvilket terræn, det er tiltænkt. Men vandrefodtøj vil altid være have en stivere, kraftigere sål end hverdagsfodtøj.

Støtte omkring foden

Den tredje faktor er støtten omkring foden. I vandrefodtøj er det især støtten omkring hælen, og i støvler desuden omkring anklen, der adskiller det fra hverdagsfodtøj. En solid hælkappe holder foden på plads i fodtøjet, og giver fodmuskulaturen og ankelleddet de bedste forudsætninger for at stabilisere resten af kroppen på ujævnt underlag. En god støtte omkring hælen er en vigtig forudsætning for, at foden kan arbejde effektivt og præcist.

Støvler støtter desuden op om anklen og mindsker risikoen for at vrikke om. Det er, i de flestes tilfælde, primært hvis man går med en tung rygsæk (>10 kg), at man har brug for den ekstra ankelstøtte fra en støvle. Med en dagtursrygsæk under 10 kg har de fleste stærke nok ankler til kunne bruge en sko. Her skal der selvfølgelig være tale om en god sko, der holder hælen på plads og støtter foden. Skal man bære rigtig tungt, især i hårdt terræn, er en støvle derimod det oplagte valg.

Hvornår skal man vælge hvad?

Som sædvanlig gælder det om at opveje fordele og ulemper ved de forskellige typer fodtøj, og forsøge at danne sig et overblik over, hvad ens behov er. Et par lidt karikerede scenarier kan illustrere, hvornår man bør overveje hvad. Der er selvfølgelig mere nuanceret end som så, og handler i sidste ende også om personlige præferencer. Nogle foretrækker støvler til næsten hvad som helst grundet den ekstra støtte, som en støvle tilbyder. Andre vil gerne have det så luftigt og let som muligt. Sidstnævnte kræver selvfølgelig styrke og tilvænning. Især hvis terrænet er udfordrende.

  1. Kommer man til at gå meget med rygsæk i Skandinavien, vil en støvle være at foretrække. Evt. med en helt let sko eller sandal i tasken, til at krydse et vandløb, eller bare som behagelig aftensko i lejren.
  2. Tager man primært på dagsture i f.eks. Sydeuropa i mindre krævende terræn, vil en sko (eller måske en sandal) ofte give nok støtte, og være meget lettere og luftigere. Bruger man sit fodtøj til at gå i skoven herhjemme hele året, med en lejlighedsvis afstikker til lidt hårdere terræn i Sverige eller Norge, vil en vandtæt sko, eller en af de lave, bløde støvler være et godt bud.
  3. Især på kortere ture i varmt vejr og med let oppakning vil en god vandresandal kunne tilbyde rigelig god støtte til langt de flestes behov – og vil selvfølgelig tilbyde suveræn ventilation og komfort omkring foden. Især i nationalparkerne i det sydvestlige USA, hvor der ofte er gode stier og tørt vejr, er vandresandaler et populært valg. I hvert fald, hvis der ikke skal tilbagelægges mange kilometer i et mere stenet eller krævende terræn.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved hhv. sandaler, sko og støvler i det følgende.

Et par lette Scarpastøvler med GORE-TEX på vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe
Et par lette allround-vandrestøvler fra Scarpa på vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe

Hvorfor vælge vandresandaler?

Fordele ved sandaler 

Sandaler har et par klare og oplagte fordele: For det første er de åbne, og derved suverænt den mest luftige type fodtøj. I meget varmt vejr, hvor overophedning af fødderne kan blive voldsomt generende, er sandaler derfor værd at overveje. Sandaler har desuden den fordel at de tørrer lynhurtigt, hvis de bliver våde, fordi størstedelen af vandet simpelthen bare løber ud igen. Hvis man skal krydse mange små vandløb, i varmere vejr, kan sandaler derfor være at foretrække. Endelig er sandaler typisk lettere end sko, så de kan også være oplagte at have med i rygsækken, og hives frem, når fødderne har brug for en pause fra støvler – enten i lejren om aftenen, eller hvis man tager en dag på stranden undervejs på turen. Desuden kan de bruges, hvis man skal krydse et vandløb, og ikke vil have støvlerne våde.

Ulemper ved sandaler

Sandaler har selvfølgelig også nogle oplagte ulemper. Fødderne vil være mere udsatte for rødder, grene, vegetation, dyr og kryb. Hvis man går i områder med høj, grov bevoksning, hvis der er slanger, eller hvis der er mange sten og klipper, vil ens fødder risikere en del sår, skrammer, brændenældebid og lignende, i et par sandaler. Desuden vil sandaler give noget mindre støtte end sko og støvler. De kraftigste vandresandaler har en stiv, grov sål med god stødabsorbering og et godt spændesystem, der holder foden og hælen godt på plads, men sandaler har nogle begrænsninger. Er terrænet meget barsk og med mange sten og klipper, skal man gå meget langt i terræn (<6-7 timer), eller går man med tung rygsæk i terræn, vil en sandal ofte være for lidt. Her bør man overveje en sko eller en støvle.

Hvornår skal man vælge sandaler? 

Sandaler gør sig bedst i varmere vejr og på veletablerede stier. Her er man lidt mindre udsat for store sten og vild bevoksning, end hvis man går off road. Det er også en af grundene til, at vandresandaler nyder stor udbredelse i eksempelvis det sydvestlige USA. Her har mange af de populære nationalparker og destinationer varmt, tørt vejr og et fornuftigt stisystem. Men nationalparkerne byder selvfølgelig også på en masse vandremuligheder, der bevæger sig længere væk fra de mest befærdede og populære stier.

Sandaler er et oplagt valg i varmt ,tørt vejr. Her på tur i Tanzania. Foto: Frank Wiwe.
Sandaler er et oplagt valg i varmt, tørt vejr og på velanlagte stier uden for mange sten og udfordringer. Her på tur i Tanzania. Foto: Frank Wiwe.

Se alle vandresandaler i webshoppen

Hvorfor vælge vandresko?

Fordele ved vandresko

Vandresko placerer sig midt imellem støvler og sandaler. De letteste og mest luftige vandresko minder i vægt, støtte og til dels i ventilation, om de kraftigere sandaler. Omvendt har de kraftigste sko ofte lige så stiv sål som de mellemstive vandrestøvler og samme støtte omring hælen. Vandresko kan, alt efter hvilken sko, man vælger, bruges til de fleste typer terræn og de fleste vejrforhold. Der findes en god vandresko til langt det meste. Fordelen ved at vælge en sko frem for en sandal er, at skoen typisk støtter og beskytter foden bedre end en sandal. Det er især væsentligt, hvis man går langt eller i terræn, hvor risikoen for at støde fødderne er stor. Fordelen ved en vandresko frem for en støvle er, at skoen er lettere, mere åndbar og giver fri bevægelighed i ankelleddet.

Ulemper ved vandresko

Vandresko har dog begrænsninger. Især hvis man enten har brug for ekstra støtte eller beskyttelse omkring anklen. Med tung rygsæk i hårdt klippeterræn, hvor der er stor risiko for at støde anklerne mod sten og klipper, vil en støvle være at foretrække. Det kan også være en fordel med en støvle i kraftig, lav bevoksning, der river omkring anklerne. Desuden vil en støvle beskytte bedre end en sko, hvis man går i våde eller kolde forhold.

Man kan både få vandtætte sko og støvler. Men fordi skoen slutter så relativt lavt på benet, vil man lettere få vand ned i skoen, end hvis man har en støvle på. Hvis man f.eks. får det nederste af bukserne eller det øverste af sokkerne godt våde, går der ikke lang tid, før vandet trækker ned i skoen – uanset om den er vandtæt eller ej. Slutteligt handler det selvfølgelig også om styrken af ens ankler. For dem med sårbare ankler, vil sko i mange tilfælde ikke give nok støtte, når terrænet bliver udfordrende.

Hvornår skal man vælge vandresko?

Sko er især velegnede til ture med let oppakning i varieret terræn med gode stier og nogenlunde lunt og tørt vejr. Det kunne f.eks. være en vandretur i Provence-alperne eller en sommerdag på Bornholm.

Foto: Anker Bak.
Lars Fjendbo Møller med let oppakning og vandresko. Cordillera Blanca, Peru. Foto: Anker Bak.

Se alle vandresko i webshoppen

Hvorfor vælge vandrestøvler?

Fordele ved vandrestøvler 

Vandrestøvler tilbyder mere støtte og beskyttelse end både sko og sandaler. Til de længere, vådere og koldere ture med tung oppakning, er støvler det naturlige valg. Vandrestøvler fås – fuldstændig som det er tilfældet med sko og sandaler – i en bred vifte af forskellige vægt- og prisklasser, der tilbyder forskellig niveau af støtte. De blødeste, letteste vandrestøvler egner sig til ture i lettere terræn. De vil minde mere om en vandresko end en egentlig støvle. Selvfølgelig med lidt mere beskyttelse op omkring anklen. De stiveste og tungeste støvler giver derimod optimal støtte til de lange ture i hårdt bjergterræn og med tung oppakning.

Imellem de to yderpunkter findes der et stort område med lette, alsidige støvler – både vandtætte og ikke-vandtætte – der kan bruges til langt det meste. Uanset hvilken tur, man skal på, burde det være muligt at finde en støvle, der passer. Det burde også være muligt at finde én støvle, der kan bruges til langt de fleste typer ture.

Ulemper ved vandrestøvler

Ulempen ved vandrestøvler er primært, at de er tungere og varmere end sko og sandaler. Til de kortere ture med let oppakning i varmt vejr, vil det ofte være overkill med en støvle. Især hvis man er vant til at færdes i den type terræn, man skal på tur i, er i god form og har stærke fødder. Her vil man ofte kunne spare en del vægt og være i stand til at bevæge sig hurtigere og mere dynamisk igennem terrænet med en sko frem for en støvle. Desuden kan et par vandrestave minimere belastningen på anklerne. Det giver mulighed for at bruge sko i terræn, der ellers lægger op til støvler. For langt de fleste og til langt de fleste ture, vil en støvle dog være det sikreste og mest komfortable bud på godt vandrefodtøj.

Hvornår skal man vælge vandrestøvler?

Vandrestøvler er stadig det mest populære stykke vandrefodtøj herhjemme og i resten af Skandinavien. Og med god grund! Hvis man tager på vandreture fra det tidlige forår og ud i efteråret – og måske endda over vinteren – er vandtæt vandrefodtøj klart at foretrække, og her er støvler klart bedst. Derudover giver støvler bedre beskyttelse end sko. Går man længere ture med rygsæk og telt, især på fjeldet, vil man også have brug for den ekstra ankelstøtte, man får i en støvle.

Vandretur i Kirgisistan. Foto: Christina Hjortdam.
Et par kraftige støvler er det oplagte valg, hvis man er på tur med tung oppakning i bjergterræn. Her på vandretur i Kirgisistan. Foto: Christina Hjortdam.

Se alle vandrestøvler i webshoppen

I sidste ende er det selvfølgelig allervigtigst, at du vælger noget, der sidder ordentligt på foden. Dog burde det altid være muligt at finde enten en sandal, sko eller støvle, der passer til netop din fod, så det er værd at overveje hvad dit behov er, inden du går i gang med at prøve dig vej gennem fodtøjsjunglen.

Se alle vandrestøvler i webshoppen

Se alle vandresko i webshoppen

Se alle vandresandaler i webshoppen

 

Indholdsoversigt