Vandresko

De rigtige vandresko er dem, der:

a) Passer til din fod.
b) Passer til den aktivitet/type vandring du skal ud på.

Pasform

Skoene skal passe godt på foden fra starten – ikke gås til på halve eller hele år.
Bemærk, at man skal have have hvad der svarer til en fingers bredde fra tæerne ud til indersiden af tåkappen. Man skal IKKE kunne mærke tæerne mod indersiden af tåkappen. Man tjekker bedst om der er plads nok foran tæerne ved at gå nedad på et underlag med hældning. Man kan også få en ide om, hvorvidt der er plads nok i skoen ved at tage indersålen ud af skoen og placere foden på den. Der skal helst være plads til at man kan lægge en finger på sålen foran tæerne.

Støtte

Imodsætning til støvler, fokuserer man i vandresko kun på støtte til foden - ikke til anklen. På en vandretur udsættes foden for mange timers belastning og for at mindske risikoen for overbelastningsskader er det vigtigt, at fodtøjet yder foden den korrekte støtte. I vandresko er støtte groft sagt lig med sålens stivhed. Er en sål meget stiv, taler man om høj grad af støtte. Jo længere du skal gå og jo større vægt du skal bære, jo mere støtte har du brug for.

For folk der ikke er vant til fornemmelsen, vil en støttende/stiv sål måske føles lidt underlig og restriktiv, men man vænner sig snart til det. Til gengæld høster man frugterne i form af mindre trætte fødder ved dagens/ugens afslutning, da en del af det flex og arbejde fodens muskler normalt står for, nu til dels er overtaget af den støttende sål.

Vandtæthed / åndbarhed?

Skal du have en 100% vandtæt sko eller en super åndbar sko? Her skal du tage et valg - man kan ikke få det bedste af begge verdener.

Skal du vandre steder med lavere temperaturer, blæst og nedbør, vil en vandresko af kraftigt læder og/eller med GORE-TEX-membran eller lignende være at foretrække. Du får en vandtæt sko, der holder elementerne ude, og den lavere åndbarhed er ikke noget problem grundet de lave temperaturer.

Skal du vandre et tørt og varmt sted, er det en god ide at vælge en ikke-vandtæt, luftig sko. Disse har ofte tyndere lædertyper såsom ruskind eller kunstlæder, kombineret med partier af luftigt nylonmesh (net).

Friluftslands webmand på tur i Marokkos bjerge med Scarpa Mojito

Friluftslands webmand på tur i Marokkos bjerge med Scarpa Mojito