Et par gode vandrestøvler er en af de vigtigste forudsætninger for en vellykket vandretur. At finde de rigtige vandrestøvler handler først og fremmest om at finde et par, der sidder godt på foden, og som passer til det terræn, man har tænkt sig at bruge dem i. Men der sniger sig ofte et ekstra spørgsmål ind, der kan være svært at svare på, især hvis man ikke har så meget erfaring med vandrestøvler: ”Foretrækker du støvler med GORE-TEX eller rene læderstøvler?”

I det følgende vil vi forsøge at opridse nogle fordele og ulemper ved de to typer støvler, der forhåbentlig vil gøre det lidt lettere at forholde sig til om man er til den ene eller den anden type.

Opbygningen af hhv. en GORE-TEX og en læderstøvle

Det gør ikke nogen forskel i forhold til sålens stivhed og støvlens ankelstøtte, om støvlen er i fuldlæder eller med GORE-TEX. Forskellen ligger i materialerne i selve overdelen af støvlen. Helt kort, er en GORE-TEX-støvle lavet på den måde, at man så at sige ”bygger” overdelen af støvlen (den del, der ikke er sålen) først. Den er oftest lavet i en blanding af nubuck (opkradset læder, der ligner ruskind) og nylon, der giver en blød og fleksibel overdel, men den kan også være i læder. Derefter fæstner man så at sige en ”GORE-TEX-sok” på indersiden af overdelen af støvlen, der holder støvlen vandtæt. På bagsiden af GORE-TEX’en fæstner man selve indersiden af støvlen, der typisk er i et nylon- eller polyestermateriale. En støvle med GORE-TEX har altså en yderside, typisk i en blanding af nubuck og nylon, men også til tider læder, en GORE-TEX-membran i midten, og en inderside i et syntetisk materiale. I en fuldlæderstøvle er hele overdelen af støvlen lavet af læder. En fuldlæderstøvle har altså både læderinderside og -yderside. Denne relativt simple forskel i konstruktionen har nogle konsekvenser for hvordan støvlen opfører sig i brug.

Opbygningen af en GORE-TEX-støvle.
Opbygningen af en GORE-TEX-støvle.

Hvad vejer hhv. en GORE-TEX og en læderstøvle?

Det første, man lægger mærke til, når man prøver en læderstøvle og en GORE-TEX-støvle, er, at GORE-TEX-støvlen er lettere. Fordi man har vandtætheden på det rene, kan man bruge nogle tyndere, lettere og blødere materialer til overdelen af støvlen, og det sparer nogle gram. F.eks. vejer en klassisk læderstøvle som Lowa Munro 900g pr. støvle (str. 42), mens Scarpa R-Evolution Plus GTX, der giver tilsvarende støtte, vejer 700g (str. 42). Det giver en forskel på 400g fordelt på to fødder. Det lyder måske ikke af meget, men man skal ikke undervurdere, at det koster kræfter at have ekstra vægt på fødderne. I Norge plejer man at sige, at et kilo på benene svarer til fem i rygsækken, og hvis vi tillader os at antage, at det forhold er nogenlunde lineært, vil 400g på benene pludselig svare til 2kg i rygsækken! Selv på to ellers identiske støvler, Lowa Tibet GTX og Lowa Tibet LL (GTX står for ”GORE-TEX” og LL står for ”Leather Lined”, dvs. fuldlæderudgaven af samme støvle), er der 50g forskel pr. støvle.

Et par lette Scarpastøvler med GORE-TEX på vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe
Et par lette Scarpastøvler med GORE-TEX på vandretur i Nepal. Foto: Frank Wiwe

Uanset hvordan det præcist hænger sammen, er der ikke tvivl om at tungere støvler koster flere kræfter. Hvis man er ude efter at pakke så let som muligt, kan der altså være god grund til at vælge en let GORE-TEX-støvle frem for en tungere læderstøvle.

Hvor vandtæt er hhv. en GORE-TEX og en læderstøvle?

GORE-TEX-støvler er fuldstændig vandtætte. I hvert fald så længe GORE-TEX’en holder. Modsat beklædning, hvor GORE-TEX’en ikke bliver slidt ved brug, kan man risikere, at der efter lang tids brug kommer huller i GORE-TEX-membranen i en støvle. Grunden til dette er, at en god blanding at små, finkornede jord og stenpartikler udefra, og saltpartikler fra sved indefra, vil trænge igennem hhv. yder- og indermaterialerne, og sætte sig i støvlen. Når støvlen stilles væk efter brug, sidder disse små, skarpe partikler stadig i støvlen, og nogle gange helt inde omkring membranen. Når støvlen så tages i brug igen, vil der med tiden kunne opstå små huller i GORE-TEX’en på grund af de skarpe småpartikler og det hårde pres, der kommer, når man går i en støvle. En GORE-TEX-støvle kan sagtens holde tæt i mange år, men der er nogle faktorer, der kan være med til at slide GORE-TEX’en. Hvis man sørger for at passe sine støvler, skylle dem igennem, både udvendig og indvendig, og give dem en plejende creme eller spray, inden man stiller dem væk efter brug, vil GORE-TEX’en (og resten af støvlen!) holde længere.

En fuldlæderstøvle er aldrig fuldstændig vandtæt, men kan gøres meget kraftigt vandafvisende – i praksis så godt som vandtæt, medmindre man decideret har tænkt sig at stå eller gå længere tid i vand. Læderstøvler skal plejes med enten en creme, fedt eller voks, for at holde læderet blødt og smidigt. Bruger man fedt eller voks, vil man mætte læderet og gøre det så godt som vandtæt. En læderstøvle kan altså, med den rette pleje, holde sig tilnærmelsesvis vandtæt i hele støvlens levetid.

Hvordan ånder hhv. en GORE -TEX og en læderstøvle?

Åndbarhed er ikke nødvendigvis et passende udtryk i forhold til vandrestøvler, for næsten alle vandrestøvler er lavet i så kraftige materialer, at man har svært ved at slippe af med fugten hurtigt nok. Derfor handler det, i lige så høj grad som ”åndbarhed”, om hvordan støvlen håndterer den fugt, der næsten uundgåeligt vil ophobe sig i en vandrestøvle i løbet af en lang dag. GORE-TEX ånder godt, i forhold til at det er helt vandtæt, men en støvle uden nogen form for vandtæt membran vil altid ånde bedre end en støvle med membran. Så en GORE-TEX-støvle vil holde dig tør i vådt vejr, men der er næsten også garanti for fugtige fødder i varmt, tørt vejr. Og fordi indersiden af støvlen er i et syntetisk materiale, der ikke absorberer ret meget fugt, vil meget af fugten samle sig omkring foden. Vælger man alligevel en let GORE-TEX-støvle til brug i varmere vejr, kan det derfor anbefales at bruge en uldsok, fordi ulden vil kunne absorbere noget af fugten, og stadig holde fødderne relativt tørre. Syntetiske sokker transporterer sveden bedre væk fra foden end uld, men hvis fugten så at sige ”ikke kan komme ud”, vil det alligevel blive inde i støvlen, og så vil det føles meget mere vådt med en syntetisk sok end med en uldsok.

I en læderstøvle vil læderindersiden absorbere fugten, og derfra vil den kunne passere ud gennem støvlen. Det giver et langt mere behageligt klima omkring foden, og det er en af de helt store fordele ved læderstøvler, at de håndterer fugt omkring foden bedre end GORE-TEX-støvler. Dog skal man være opmærksom på, at jo mere man har mættet læderet med voks eller fedt – jo mere vandtæt, man har gjort støvlen – jo sværere vil fugten også have ved at komme ud af støvlen. En voksbehandlet og tilnærmelsevis vandtæt læderstøvle vil altså ånde væsentligt dårligere end en læderstøvle, der er plejet med en skocreme, der holder læderet smidigt uden at gøre det tæt. Det kan også være en god idé at sørge for at give fødderne lidt luft, når man f.eks. holder frokostpause – uanset om man går med en GORE-TEX eller en læderstøvle.

Et par trætte fødder i en læderstøvle fra Lowa får lidt luft på vej til EVerest Base Camp. Foto: Frank Wiwe.
Et par trætte fødder i en læderstøvle fra Lowa får lidt luft på vej til Everest Base Camp. Foto: Frank Wiwe.

Hvor lang tid tager det at gå støvlen til?

Uanset hvilken støvle, man køber, er det en god idé at vænne foden til at gå i den, inden man begiver sig ud på en 6-8 timers tur i uvant terræn! Det anbefales altid at bruge lidt tid på at vænne sig til en støvle – at ”gå støvlen til”, som man plejer at sige. En kraftig læderstøvle skal helt bestemt også ”gås til”. Læderet vil være ganske stift, når støvlen er helt ny, og det kræver noget tid at få det blødgjort de rigtige steder, så overdelen af støvlen følger fodens bevægelser og knæk. En kraftig læderstøvle kræver derfor at blive ”gået til”, udover den almindelige tilvænningsproces mellem fod og fodtøj. Det kan sagtens tage et par uger med en længere tur eller to om ugen at gå en kraftig læderstøvle godt til.

En GORE-TEX-støvle med en overdel i nubuck og nylon kræver ikke samme lange ”blødgøringsperiode”. Fordi overdelen er i lettere, blødere materialer, vil den ofte føles som om den er ”gået til” efter ganske få timer. Her der det mere et spørgsmål om at vænne foden til at gå i støvlen, så man skal ikke som sådan regne med ekstra tid til at ”gå støvlen til”.

Hvor slidstærk er hhv. en GORE-TEX og en læderstøvle?

En læderstøvle vil have en kraftigere og mere slidstærk overdel end en støvle med en overdel i nubuck og nylon. Men begge overdele vil være rigeligt slidstærke til at det ikke er noget, man behøver bekymre sig om, nærmest uanset hvor meget man har tænkt sig at mishandle støvlerne. Når vandrestøvler bliver slidt eller går i stykker, er det næsten altid sålerne der bliver slidt op. En støvle vil blive slidt, men det vil være et spørgsmål om hvor mange kilometer, man lægger i sålen, og i hvilket terræn, snarere end hvilke materialer overdelen er lavet af.

Hvad skal man vælge?

I sidste ende er det vigtigst, at man køber gode vandrestøvler, der passer til ens fod, og med en stivhed og støtte, der passer til ens behov. Hvis man alligevel står og skal vælge mellem en GORE-TEX-støvle og en læderstøvle, kan det måske groft opridses således: Skal man ud og gå rigtig langt, eller skal man gå mange højdemeter, vil det ofte give mening at tænke i vægt, og så er GORE-TEX-støvlen det bedste valg. Med andre ord: Skal man presse sig selv på sin fysiske formåen, er der al mulig grund til at få den hjælp man kan, og så skal der spares overflødig vægt! Er man derimod typen der færdes meget ude i naturen hele året, i al slags vejr, men måske ikke går så langt, eller så mange højdemeter, eller har man tendens til at være generet af varme og fugtige fødder, vil en læderstøvle give nogle helt andre muligheder for fugtkontrol og komfort.

En kraftig fuldlæderstøvle fra Lowa på tur i Kirgisistan. Foto: Anders B. Knudsen.
En kraftig fuldlæderstøvle fra Lowa på tur i Kirgisistan. Foto: Anders B. Knudsen.

Læs mere om vandrestøvler i udstyrsguiden


Se også: Vandrestøvler fra Hanwag

Indholdsoversigt