Det regner engang imellem i Danmark – nogle vil endda påstå at det regner ofte! Uanset om man hører til den del af befolkningen, der ønsker sig langt sydpå hver gang en tung grå sky trækker ind over landet, eller til dem, der næsten nyder en lejlighedsvis skylle, har de fleste danskere oplevet at være blevet gennemblødt på cyklen på vej til skole eller arbejde. Regnvejr er et vilkår i vores del af verden, og et godt sæt regntøj er en vigtig del af de fleste cykelpendleres garderobe. Regntøj beskytter dog ikke fødderne! Derfor kan det være en god idé at investere i et par vandtætte skoovertræk til at have med i tasken sammen med regntøjet. I det følgende kan du læse mere om hvorfor det er praktisk med et par vandtætte skoovertræk samt læse om de tre typer vandtætte skoovertræk, vi fører.

Hvorfor vandtætte skoovertræk?

Det simple svar på det spørgsmål er ligetil: Fordi regnbukser ikke dækker fødderne! Hvis man cykler længere tid i regnvejr, vil man næsten med garanti få våde sko, og det er alt andet lige utroligt irriterende at gå rundt med våde sko og sokker resten af dagen fordi det regnede om morgenen. Hvis man cykler med cykelsko, og har sine hverdagssko i tasken, er man til dels ude over problemet, men også her kan et par gode skoovertræk være med til at holde fødderne varme og tørre – især i efteråret og om vinteren. For alle dem, der cykler til arbejde eller skole i det tøj, de har på resten af dagen, vil et par vandtætte skoovertræk være et oplagt supplement til regntøjet, og fylder og vejer væsentlig mindre i tasken end tørre sko og sokker!

Hvad skal man overveje, når man skal vælge vandtætte skoovertræk?

Først og fremmest skal man gøre sig det klart til hvilken type sko og på hvilke tidspunkter/årstider man har tænkt sig at bruge overtrækkene. Er det f.eks. til mountainbiken om vinteren, vil et par tætsiddende skoovertræk i neopren give lidt ekstra varme og beskyttelse til cykelskoene, uden at være i vejen. Den tætte pasform gør dem til gengæld noget besværlige at trække på, og de vil passe dårligt over de fleste hverdagssko. Er det primært som regnbeskyttelse til hverdag, vil et par mere løstsiddende overtræk, der er lavet til at passe uden på en række forskellige typer sko, være et bedre valg. Har man tænkt sig at bruge dem til lidt af det hele, findes der lidt mere tætsiddende versioner med stretch, der både kan bruges over f.eks. et par sneakers og et par cykelsko.

Se de vandtætte skoovertræk fra Endura i webshoppen

Se vores udvalg af cykelbeklædning fra Endura og 7Mesh

Foto: Camilla Hylleberg
Foto: Camilla Hylleberg

Forskellige typer vandtætte skoovertræk

Der findes forskellige typer skoovertræk til cykling, men fælles for dem er, at deres primære funktion er at beskytte skoene og fødderne mod dårligt vejr i alle afskygninger! De tre varianter, vi sælger, kan tjene som en udmærket opdeling i tre typer vandtætte skoovertræk:

  • De lette, vandtætte. ”Skaljakken” til skoene: Vandtætte overtræk i en trelags-konstruktion, som man kender det fra skalbeklædning. Lette at trække over alle typer sko, og gode at have i tasken, hvis man bliver overrasket af en byge.
  • De vandtætte og let forede: Vejrbeskyttelse til fødderne året rundt: Lidt mere tætsiddende, med stretch og med en let foring, der giver komfort på de lidt længere ture hele året. Passer på de fleste typer fodtøj, og vil også sidde godt til over et par cykelsko. Gode allroundere til helårspendleren og den aktive cyklist.
  • De varme og vandtætte. Vejrbeskyttelse til cykelskoene i vinterhalvåret: Tætsiddende skoovertræk i neopren, der giver varme, vandtæthed og beskyttelse til cykelskoene igennem efteråret og vinteren. Oplagte til dem, der kører langt på cykel hver dag, samt til landevejsryttere og mountainbikere, der er i gang på cyklen hele året.

Du kan læse mere om de tre typer skoovertræk i det følgende:

De lette, vandtætte: Endura WP Gaiter Overshoe

Endura WP Gaiter Overshoe. 369,-
Endura WP Gaiter Overshoe. 369,-

WP Gaiter Overshoe er et klassisk eksempel på det, man kunne kalde en skaljakke til skoene. En trelagskonstruktion med en PU-membran og et nylonmateriale på bagsiden sikrer fuld vandtæthed, høj slidstyrke og lav vægt. En rummelig pasform gør, at de vil passe uden på de fleste typer sko, og en velcrolukning bagpå gør dem lette at stikke i. Reflekser på ydersiden og bagpå giver lidt ekstra synlighed i trafikken. Undersiden af foden er i et kraftigt nylonmateriale, der giver udmærket slidstyrke, og med åben sål, så de kan passe til alle typer sko og pedaler.

WP Gaiter overshoe er det oplagte supplement til regnsættet for hverdagspendleren. Her er fokus på fuld vandtæthed, lav vægt og volumen, og endelig er de lette og hurtige at trække på, hvis man bliver overrasket af en kraftig byge på vej hjem.

Se Endura WP Gaiter Overshoe i webshoppen

De vandtætte og let forede: Endura Luminite II Overshoe

Endura Luminite II Overshoe. Pris: 369,-
Endura Luminite II Overshoe. Pris: 369,-

Luminite II Overshoe er bløde, strækbare skoovertræk i en trelagskonstruktion med en PU-coating og en fleece-bagside. Pasformen er lidt smallere end på WP Gaiter Overshoe, og der vil være lidt mere varme i takket være fleecebagsiden. De lukkes ligeledes med velcro bagpå, og har masser af reflekser både på siden og bagpå. Pasformen er tættere end på WP Gaiter Overshoe, og de vil derfor passe glimrende over et par cykelsko. Stretch-materialet gør dem også rimeligt taknemmelige at trække ud over et par hverdagssko, men de vil egne sig bedst til lidt slankere fodtøj. Sålen er åben med velcrolukning på tværs og en kraftig aramid-forstærkning under snuden, så de passer til alle typer pedaler.

Luminite II overshoe vil være et godt valg til folk, der kører langt hver dag, og både kan finde på at køre med cykelsko og almindelige hverdagssko eller sneakers. De vil også kunne give lidt ekstra varme og vandtæthed på mountainbiken eller landevejscyklen i vinterhalvåret, så det er lidt af en allrounder. De er lidt mere omstændige at tage på end WP Gaiter Overshoe, men vil til gengæld have en bedre pasform – især over et par cykelsko. Til cykelpendlere der kører længere ture til og fra skole eller arbejde hele året, og måske endda har skiftetøj med til cykelture, vil Luminite II Overshoe være et godt, behageligt valg til de lange ture i regnvejr.

Se Endura Luminite II Overshoe i webshoppen

De varme og vandtætte: Endura Road II Overshoe

Endura Road II Overshoe. Pris: 319,-
Endura Road II Overshoe. Pris: 319,-

Road II Overshoe er et kraftigt skoovertræk i vandtæt neopren, med en tæt pasform, der egner sig godt til cykelsko. Neoprenen giver vandtæthed og varme i en strækbar, slidstærk pakker, der sidder tæt til cykelskoene. En lynlåslukning bagpå sikrer at overtrækkene bliver siddende som de skal. Sålen har åbninger til klamperne, og er lavet i et kraftigt aramid-materiale, der sikrer høj slidstyrke. Road II Overshoes er på grund af den tætte pasform og lynlåslukningen bagpå noget mere besværlige at tage på end de to andre modeller, og vil ikke egne sig til hverdagssko.

Road II Overshoe er oplagte som efterårs- og vinterovertræk til cykelsko – uanset om det er den lange tur til og fra skole eller arbejde, vintertræning på landevejscyklen eller muddertur i skoven på mountainbiken. Den tætte pasform og neoprenen vil sikre at fødderne holdes varme og tørre gennem vinteren, og vil desuden beskytte skoene mod snavs og slid. Road II Overshoe er et oplagt supplement til helårscykelrytterens garderobe, og vil være en tro følgesvend i frost, slud, regn og rusk.

Se Endura Road II Overshoe i webshoppen