En varm, vandtæt jakke, der holder dig varm og tør i al slags vejr, er en gave når vintervejret begynder at vise sig fra sin værste side. Canadiske Arc’teryx har længe været kendt for at lave verdens bedste tekniske GORE-TEX-skaljakker, og de sidste par år har de udvidet deres sortiment med en kollektion af varme hverdagsjakker til al slags vintervejr. Og kvaliteten på design, materialer og håndværk er ganske enkelt i særklasse – præcis som vi kender det fra Arc’teryx. I det følgende gennemgår vi vores sortiment af vinterhverdagsjakker og -frakker fra Arc’teryx, så du kan finde præcis den, der passer til dit behov.


Arc’teryx laver forskellige typer varme jakker, der passer til lidt forskellige behov. Konstruktionerne på jakkerne varierer, og derfor kan de deles ind i et par kategorier:

  1. Meget varm og fuldstændig vandtæt. Tykke dunjakker med GORE-TEX-membran, der holder vind, vand og kulde fuldstændig ude. Komplet beskyttelse til de rigtig kolde dage.
  2. Varm og fuldstændig vandtæt. Varme, fiberisolerede jakker med GORE-TEX-membran. Lidt lettere og ikke helt så varme som de store dunjakker. Stadig fuldstændig vind- og vandtætte, men lidt bedre egenet til at være aktiv.
  3. Varm, let og praktisk talt vandtæt. Varme, lette jakker med fiberisolering og en GORE THERMIUM-konstruktion, der er fuldstændig vindtæt og meget kraftigt vandafvisende. De vil ikke holde til tung regn i flere timer, men er til gengæld lettere og mere åndbare end de kraftigere, tættere jakker.

1. De helt varme og vandtætte dunfrakker

De varmeste frakker i kollektionen er konstrueret med en blanding af en GORE-TEX-membran, varme, lette dun og Coreloft-fiberisolering.

Et kraftigt, mat nylonmateriale yderst sikrer slidstyrke og et lækkert look. GORE-TEX-membranen er lamineret direkte på bagsiden af nylonmaterialet, og sørger for, at vind og vand ikke trænger igennem, samtidig med at den tillader fugt at passere ud. Når det er tilpas koldt vil noget af den varme, fugtige luft, der genereres, når man bevæger sig, imidlertid kondensere inden den når at passere ud gennem membranen. Det kan sætte sig som fugt på indersiden af membranen. For at forhindre at denne kondens sætter sig i dunene, har Arc’teryx placeret et tyndt lag varm og let Coreloft-fiberisolering, der beskytter dunene mod kondens. Det er en ganske genial designløsning, der effektivt får bugt med et af de problemer, der ellers altid vil være med vandtætte dunjakker: at kondens fra indersiden af membranen sætter sig i dunene, der derved falder sammen og mister lidt isoleringsevne. På indersiden af det tynde lag Coreloft-fiberisolering, har man placeret de lette, varme 750 fillpower-dun, der nu er effektivt beskyttet mod alle former for fugt, og kan gøre deres arbejde med at sikre maksimal varme.

Arc’teryx kalder denne konstruktion Down Contour Composite, og den er nøglen til at deres frakker kan være både varme, vandtætte og lette, og samtidig beskytte dunene mod fugt – både fra vejret på ydersiden af jakken, og fra kondens på indersiden.

Vi fører i alt fem frakker med denne konstruktion: Modellerne Patera og Centrale til kvinder, samt modellerne Thorsen, Therme og Camosun til mænd:

Se Arc’teryx Women’s Patera Parka og Centrale Parka i webshoppen

Se Arc’teryx Men’s Thorsen Parka, Therme Parka og Camosun Parka i webshoppen

2. De varme, vandtætte frakker og jakker med fiberisolering

Hvis man er på udkig efter noget lidt mindre varmt, men stadig vil have fuldstændig uvejrsbeskyttelse og en jakke, man kan bruge hele vinteren, vil en fiberisoleret GORE-TEX-jakke eller frakke være et godt bud.

Ligesom de helt varme jakker, er de bygget op med et slidstærkt nylonmateriale yderst og en vandtæt, åndbar GORE-Tex-membran på bagsiden af ydermaterialet. På indersiden af GORE-TEX-membranen er der lamineret et lag af syntetisk fiberisolering. På de jakker, der både er tiltænkt hverdags- og turbrug, har man brugt det superåndbare Coreloft Continuous, mens de jakker, der er lavet til hverdagsbrug, bruger almindelig Coreloft-fiberisolering, der er lettere, men lidt mindre åndbar. De store fordele ved en vandtæt jakke med fiberisolering er at den er lidt bedre egnet til aktiv brug, hvor man risikerer at svede, end en dunjakke. Fiberisoleringen absorberer ikke fugt, så den tørrer lynhurtigt igen, hvis man har svedt i jakken og isoleringen er blevet lidt våd eller fugtig. Fordi isoleringen ikke absorberer fugt, falder den heller ikke lige så meget sammen som dun, hvilket også betyder at den bevarer isoleringsevnen rigtig godt, selvom den skulle blive lidt fugtig. Endelig er jakker med fiberisolering noget lettere at vaske end dunjakker.

Hvis du er på udkig efter en vinterjakke, der kan holde dig varm, holde al slags vind og vand ude, men som du også kan svede lidt i, uden at skulle bekymre dig om at jakken bliver våd eller fugtig, vil en fiberisoleret GORE-TEX-jakke være et rigtig godt bud.

Vi fører to jakker og én frakke af denne type fra Arc’teryx: Den redesignede klassiker Fission SV til både mænd og kvinder, samt den lette, lækre Durant Coat til kvinder:

Se Arc’teryx Women’s Durant Coat og Fission SV Jacket i webshoppen

Se Arc’teryx Men’s Fission SV i webshoppen

3. De varme, lette og vindtætte allroundere

De sidste jakker i kollektionen er ikke decideret vandtætte. De benytter i stedet den lette GORE THERMIUM-konstruktion, der giver en forrygende balance mellem åndbarhed og vejrbeskyttelse, og kombinerer den med varm, let Coreloft-fiberisolering. GORE THERMIUM benytter den samme type fuldstændig vindtætte og kraftigt vandafvisende membran som GORE WINDSTOPPER på bagsiden af et let, stærkt nylonmateriale. Den store forskel på GORE THERMIUM og GORE WINDSTOPPER er at syningerne er tapede i GORE THERMIUM, og derfor er vandtætte. WINDSTOPPER-membranen er ikke vandtæt lige som almindelig GORE-TEX-men den kan holde rigtig meget vand ude. I almindelige GORE WINDSTOPPER-produkter vil syningerne derfor være det sted, der trænger vand ind først, så med vandtætte, tapede syninger vil GORE THERMIUM kunne holde vand ude imponerende længe.

Fordelen ved GORE THERMIUM er desuden, at det er lettere og ånder bedre end almindelig GORE-TEX. En fiberisoleret jakke med GORE THERMIUM-yderside vil altså både være varm, let, vindtæt, kraftigt vandafvisende og åndbar. Det gør den enormt velegnet til aktiv hverdagsbrug i den danske vinter, hvor man sjældent er ude i regnen længe nok til at jakken vil nå at blive rigtig våd, men ofte kan blive fanget i et kraftigt regnskyl eller en gedigen gang slud på vej hjem – enten på cyklen eller til fods.

Vi fører i alt 3 jakker/frakker med denne konstruktion. Sylva Parka til kvinder og modellerne Kappa Hoody og Koda Jacket til mænd.

Se Arc’teryx Women’s Sylva Parka i webshoppen

Se Arc’teryx Men’s Kappa Hoody og Koda Jacket i Webshoppen


Hvad skal man vælge?

Når man skal ud og købe en varm jakke, kan det være fristende bare at gå efter den største og den varmeste, man kan finde. Men det vigtigste er i virkeligheden, at man gør sig det klart, hvordan man kommer til at bruge jakken. Der er en verden til forskel på at være helt stillestående, at bevæge sig i roligt tempo, og at få pulsen lidt op, og det vil både gøre en forskel hvor tyk jakken er, og om den er fuldstændig vandtæt eller bare kraftigt vandafvisende. Her skal man også være opmærksom på at fuldstændig vandtæt ikke altid er en fordel.

Først og fremmest skal man overveje hvor tyk jakken skal være. En tykkere jakke er altid varmere end en tyndere jakke (hvis isoleringen er nogenlunde sammenlignelig), og er det rigtig koldt vil en rigtig tyk, varm jakke være at foretrække. Til gengæld er de lidt tyndere jakker væsentlig mere alsidige, og med en ekstra trøje under, kan de også bruges på de rigtig kolde dage. Især hvis man bevæger sig lidt.

Hvis man f.eks. bruger jakken til at cykle til arbejde eller skole, behøver den sjældent være vanvittigt varm for at kunne klare den danske vinter. Her skal den “bare” sørge for at holde på nok af den varme, kroppen selv genererer når man bevæger sig. Samtidig vil det være en fordel at jakken ånder godt, så man ikke bliver klam og svedig, hvis man får pulsen lidt op og bliver for varm.

Går man i roligt tempo, eller står man stille udendørs og venter på bus og tog, genererer man ikke ret meget varme, og så har man brug for en langt tykkere jakke, der skaber en tyk, isolerende barriere mellem kroppen og de kolde omgivelser.

Risikerer man at skulle opholde sig udendørs i regn og slud i lang tid, er en decideret vandtæt jakke et must, og her giver GORE-TEX markedets bedste garanti for total vandtæthed. Er der derimod “kun” tale om 10-20 minutter på cykel eller til fods, vil GORE THERMIUM-konstruktionen også kunne gøre arbejdet, og den vil ånde lidt bedre end almindelig GORE-TEX, hvilket vil give ekstra komfort – især på de dage hvor det ikke decideret regner.

Se hele vores store udvalg af vinterjakker til kvinder i webshoppen

Se hele vores store udvalg af vinterjakker til mænd i webshoppen