Guide til vask af dunjakker og dunsoveposer

Dun er et fantastisk materiale. Det har et helt exceptionelt varme/vægt-forhold og det ånder bedre end syntetisk isolering. Dun er dog også et sart materiale. Udsættes det for fugt, eller sveder man i det, vil dunene absorbere fugt og skidt, og kan klumpe sammen og miste en del af isoleringsevnen. Dette kan ske enten ved at dunene bliver våde, eller bare ved lang tids brug, hvor snavs og fedt fra gammel sved vil sætte sig i dunene ligeså stille. Heldigvis kan dun vaskes, og vasker man det korrekt og jævnligt, kan dunene bevare det samme fantastiske varme/vægt-forhold i mange, mange år.


Se vores udvalg af vaske- og imprægneringsprodukter til dun i webshoppen
.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


For alle dunprodukter gælder følgende generelle retningslinier for håndtering og vask

Dun er et naturprodukt som kræver særlig omhu og omtanke ved brug og vask. Bliver dunene våde/fugtige i forbindelse med brug – f.eks. på grund af regn, sne eller sved – er det vigtigt at få tørret dem igen hurtigt og grundigt. Våde/fugtige dun samler sig i klumper, som skal tørres og fordeles rundt hurtigst muligt.

Al vask af dunprodukter bør foregå med et specialvaskemiddel til dun, således at dunene ikke affedtes unædvendigt meget af vaskemidlet. Det frarådes at vaske dunprodukter med almindeligt vaskemiddel. Almindelige vaskemidler indeholder ofte enzymer og andre tilsætningsstoffer, som kan beskadige dunene og nedsætte isoleringsevnen. Vi anbefaler Grangers Down Wash eller andet mildt vaskemiddel, lavet til vask af dun. VIGTIGT: Undlad at bruge blege- eller skyllemiddel som ligeledes vil beskadige dunene.

For at vedligeholde dunenes varmeegenskaber og levetid bør dun produkter vaskes jævnligt – ved daglig brug, efter en til to måneder.

Håndvask

Håndvask er den bedste måde at vaske dunprodukter. Det er besværligt og tidskrævende, men det er den mest skånsomme måde at vaske på, og beskytte ydermaterialer og fjerne svære pletter. En dyb håndvask eller et badekar er velegnet til vask af dunprodukter.

Brug lunkent vand – max. 30°. Dun-vaskemidlet masseres forsigtigt ind i yderstoffet uden at vride. Snavset fra dunene vil trække ud af jakken efterhånden som vaskemidlet trænger ind. Processen gentages til der ikke trænger mere snavs ud. Skyl herefter grundigt med rent lunkent vand (max. 30°) til vaskemidlet er trukket ud. Det er vigtigt, at al vaskemiddel skylles ud af produktet, da det ellers kan skabe skjolder senere.

Undlad at løfte op i produktet, da dunene er klumpet sammen og fulde af vand, og derfor belaster syninger og materiale unødvendigt meget. Vandet presses forsigtigt ud af produktet med hænderne – uden at vride.

Maskinvask

Alle vores produkter er forsynet med vaskeanvisning. På mange jakker sidder denne på indersiden ved hoften, eller i en af lommerne. Følg altid produktets vaskeanvisning.

Ved maskinvask af dunprodukter anbefales at bruge et skåneprogram. Efter endt vask, kan produktet skylles igennem en ekstra gang på vaskemaskinens skylleprogram (husk centrifugering). Det er vigtigt, at al vaskemiddel skylles ud af produktet, da det ellers kan skabe skjolder senere.

Tørring

Tørring af dunprodukter sker hurtigst og nemmest ved brug af tørretumbler. Begynd tørring af dunproduktet umiddelbart efter vask, da vand i dunene, hvis det får lov at blive,  kan få dunene til at klumpe meget genstridigt sammen. Brug en tennisbold eller en sammenrullet sok i tørretumbleren, for at få rystet dunene bedre rundt. Vi anbefaler desuden, at man ca. en gang i timen under tørringen, tager produktet ud og gennemryster det et par gange for at fordele dunene så jævnt som muligt.

Vær opmærksom på, at det tager tid, at tørre dun ordentligt. Lang tid. Undlad, så vidt det er muligt, varme under tumblingen. Tørretumbling ved lav varme er den bedste måde at tørre dun. VIGTIGT! Tørring fortsættes længe efter at dun produktet umiddelbart synes tørt, da alle dun skal være tørre og jævnt fordelt. Produktet kan godt føles tørt på ydersiden, selvom det ikke er helt tørt indeni. Forkert eller ufuldstændig tørring (såsom hængetørring) kan medføre, at dunene klumper sammen og fordeles ujævnt. Dette vil reducere dunenes volumen og isoleringsevne.

Ved tørring af dun sovepose kan der med fordel anvendes en industritørretumbler.

Renseri

Har man ikke mod på selv at vaske sine dunprodukter, kan man få det gjort på et renseri. Dun er – ligesom silke og uld – et naturmateriale. Stærke kemikalier trækker den naturlige olie ud af dunene, hvilket medfører dårlig isoleringsevne. Korrekt brug af kemikalier vil ikke have nogen målbar effekt på dunene eller deres volumen. Vi anbefaler at anvende et renseri, der har erfaring med dunprodukter.

Vi har et godt samarbejde med Outdoor Equipment Service, der også vasker dunprodukter. Kontakt Outdoor Equipment Service på info@outdoorservice.dk for at få et tilbud.

Imprægnering

Hvis dunproduktets yderside trænger til imprægnering, anbefales sprayimprægnering, med Grangers Performance Repel Plus. Det anbefales at påføre sprayimprægneringen mens ydersiden af jakken/soveposen stadig er fugtig – dvs. efter vask og inden tørretumbling. Du kan også vaske Grangers Down Repel ind i dunene for at gøre selve dunene mere vandafvisende.

Følges ovennævnte vaskeanvisning korrekt, vil du få gavn og glæde af dit dunprodukt mange, mange år.

Skulle du mod forventning stadig have problemer med dit dunprodukt, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os.


Se vores udvalg af vaske- og imprægneringsprodukter til dun i webshoppen
.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


Læs også: