Guide til vask af dunjakker og dunsoveposer

Dun er et fantastisk materiale. Det har et helt exceptionelt varme/vægt-forhold og det ånder bedre end syntetisk isolering. Dun er dog også et sart materiale. Udsættes det for fugt, eller sveder man meget i det, vil dunene absorbere fugt og skidt. Sker det hyppigt, vil dunene efter noget tid klumpe sammen og miste en del af isoleringsevnen. Heldigvis kan dun vaskes, og vasker man det korrekt når det trænger, kan dunene bevare det samme fantastiske varme/vægt-forhold i mange, mange år.

.

Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen

Hvorfor skal dun vaskes

Dun er et naturprodukt som kræver særlig omtanke og pleje, for at fungere optimalt. Bliver dun våde/fugtige i forbindelse med brug – f.eks. på grund af regn, sne eller sved – er det vigtigt at få tørret dem igen hurtigt. Hvis dunene efterlades våde eller fugtige for længe eller for ofte, vil de klumpe sammen og miste noget af deres fylde og derved isoleringsevne. Korrekt vask og efterfølgende tørring vil genskabe dunenes oprindelige fylde, isoleringsevne og komfort.

Generelle retningslinjer for håndtering og vask af dunjakke og dunsovepose

Det frarådes at vaske dunprodukter med almindeligt vaskemiddel. Almindelige vaskemidler indeholder ofte enzymer og andre tilsætningsstoffer, som kan beskadige dunene og nedsætte isoleringsevnen. VIGTIGT: Undlad at bruge blege- eller skyllemiddel som ligeledes kan beskadige dunene.

Al vask af dunprodukter bør foregå med et skånsomt specialvaskemiddel til dun, således at dunene ikke affedtes unødvendigt meget af vaskemidlet. Vi forhandler og anbefaler dunvaskemidler fra engelske Grangers, der har af specialiseret sig i vaskemidler og plejeprodukter til teknisk friluftsbeklædning og -udstyr – heriblandt dun.

For at vedligeholde dunenes varmeegenskaber og levetid bør dun produkter vaskes jævnligt. Vi anbefaler at vaske dine dunprodukter efter en til to måneder ved daglig brug. Hvis din dunjakke eller sovepose begynder at virke tyndere end du huskede den, eller lidt slasket i det, vil det være på høje tid at vaske.

Vask af dunjakke og dunsovepose

Håndvask

Håndvask er en god og skånsom måde at vaske dunprodukter. Det er besværligt og tidskrævende, men det er den mest skånsomme måde at vaske på, og beskytte ydermaterialer og fjerne svære pletter. En dyb håndvask eller et badekar er velegnet til vask af dunprodukter.

Brug lunkent vand – max. 30°. Dun-vaskemidlet masseres forsigtigt ind i yderstoffet uden at vride. Snavset fra dunene vil trække ud af jakken efterhånden som vaskemidlet trænger ind. Processen gentages til der ikke trænger mere snavs ud. Skyl herefter grundigt med rent lunkent vand (max. 30°) til vaskemidlet er trukket ud. Det er vigtigt, at al vaskemiddel skylles ud af produktet, da det ellers kan skabe skjolder senere.

Undlad at løfte op i produktet, da dunene har absorberet en masse vand. Det gør dem tunge og belaster derfor syninger og materiale unødvendigt meget. Vandet presses forsigtigt ud af produktet med hænderne – uden at vride.

Maskinvask

Alle vores produkter er forsynet med vaskeanvisning. På mange jakker sidder denne på indersiden ved hoften, eller i en af lommerne. Følg altid produktets vaskeanvisning.

Ved maskinvask af dunprodukter anbefales at bruge et skåneprogram. Efter endt vask, kan produktet skylles igennem en ekstra gang på vaskemaskinens skylleprogram (husk centrifugering). Det er vigtigt, at al vaskemiddel skylles ordentligt ud af produktet.

Vask af dunjakke

Tørring

Tørring af dunprodukter sker hurtigst og nemmest ved brug af tørretumbler. Begynd tørring af dunproduktet umiddelbart efter vask. Hvis de gennemblødte dun får lov at ligge og tørre, kan dunene klumpe meget genstridigt sammen. Brug en tørrebold, en tennisbold eller en sammenrullet sok i tørretumbleren, for at få bokset dunene godt rundt. Vi anbefaler desuden, at tage produktet ud og gennemryste det et par gange i løbet af tørreprocessen for at fordele dunene så jævnt som muligt.

Vær opmærksom på, at det tager tid at tørre dun ordentligt. Lang tid. Undlad, så vidt det er muligt, for meget varme under tumblingen. Tørretumbling ved lav varme er den bedste måde at tørre dun. VIGTIGT! Tørring fortsættes længe efter at dun produktet umiddelbart synes tørt, da alle dun skal være tørre og jævnt fordelt. Produktet kan godt føles tørt på ydersiden, selvom det ikke er helt tørt indeni. Forkert eller ufuldstændig tørring (såsom hængetørring) kan medføre, at dunene klumper sammen og fordeles ujævnt. Dette vil reducere dunenes volumen og isoleringsevne.

Ved tørring af dunsovepose kan der med fordel anvendes en industritørretumbler, da soveposer ofte er så store, at almindelige tørretumblere vil have svært ved at få dem ordentligt tørre.

Vask af dunjakke

Renseri

Har man ikke mod på selv at vaske sine dunprodukter, kan man få det gjort på et renseri. Dun er et naturmateriale, der kræver lidt ekstra opmærksomhed – ligesom silke og uld. Stærke kemikalier trækker den naturlige olie ud af dunene, hvilket medfører dårlig isoleringsevne. Vi anbefaler derfor at bruge et renseri, der har erfaring med dunprodukter.

Imprægnering af dunjakke og dunsovepose

Hvis dunproduktets yderside trænger til imprægnering, anbefales sprayimprægnering. Det anbefales at påføre sprayimprægneringen mens ydersiden af jakken/soveposen stadig er fugtig – dvs. efter vask og inden tørretumbling. Det er også muligt at vaske imprægnering ind i selve dunene for at gøre dem mere vandafvisende.

Følges ovennævnte vaskeanvisning , vil du få gavn og glæde af dit dunprodukt mange, mange år. De fineste dunkvaliteter kan holde samme fylde og isoleringsevne i over 30 år, hvilket ganske enkelt er imponerende.

Skulle du mod forventning stadig have problemer med dit dunprodukt, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os.

.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


Læs også: