At vaske tøj med GORE-TEX eller anden vandtæt beklædning virker måske ikke oplagt da tøjet jo udsættes for vand hele tiden. Men jævnlig vask renser tøjet for skidt og snavs, der blokerer den vandtætte membran og hæmmer dens egenskaber. Det er vigtigt at du sørger for at pleje dit vandtætte tøj regelmæssigt og der er ingen grund til at være nervøs for at vaske beklædning med GORE-TEX eller andre typer membran. Med god pleje bevares tøjets funktion og komfort, samtidigt med at dets levetid forlænges markant. 

Alt du bør vide

Når du plejer vandtæt beklædning, er der tre trin du skal forholde dig til:

  1. Vask
  2. Imprægnering
  3. Varmebehandling

1. Vask

Det allerbedste, du kan gøre for din skalbeklædnings funktion og levetid, er at vaske det jævnligt.

Sådan vasker du din vandtætte beklædning

Som udgangspunkt kan det meste vandtætte tøj maskinvaskes på skåneprogram ved 30° eller 40°, men følg altid vaskeanvisningen i tøjet! Alle elastikker løsnes og alle lynlåse lynes inden du lægger tøjet i maskinen. Brug et skånsomt, flydende specialvaskemiddel uden enzymer. Brug aldrig skyllemiddle, blegemiddel, uldvaskemiddel eller vaskemiddel i pulverform.

2. Imprægnering

Udover jævnlig vask, vil det også være nødvendigt at imprægnere din skalbeklædning en gang imellem, hvis du vil have det optimale ud af den.

Sådan imprægnerer du din vandtætte beklædning

Er tøjet godt brugt og vasket et par gange, er der god sandsynlighede for at den oprindelige DWR-behandling er slidt af, og så er det tid til at genimprægnere. Vi anbefaler at du genimprægnerer dit tøj ved hver 3. vask eller efter en periode med intensivt brug – f.eks. efter en hel uges brug på tur. Du kan genimprægnere dit vandtætte tøj på tre måder:

Standardmåden
  1. Vask først tøjet med flydende, enzymfrit vaskemiddel i henhold til vaskeanvisningen
  2. Vask derefter imprægneringen ind i tøjet med flydende imprægneringsmiddel

Ved at have vask- og imprægneringsmiddel adskilt, sparer du på imprægneringsmidlet, da tøjet som regel kun skal genimprægneres ved hver 3. vask. Er det længe siden tøjet er blevet vasket, får du det bedste resultat ved at vaske først og imprægnere bagefter i to separate trin. For det bedste resultat, anbefaler vi efterfølgende varmebehandling – såfremt tøjet kan tåle det!

Den justerbare måde
  1. Vask først tøjet med flydende, enzymfrit vaskemiddel i henhold til vaskeanvisningen (lad tøjet dryptørre eller afslut med centrifugering, hvis tøjet tåler det)
  2. Påfør så sprayimprægneringen med lidt afstand på tøjets stadig fugtige yderside, så imprægneringen fordeler sig jævnt

Bruger du en sprayimprægnering, har du mulighed for at justere i mængden og påføre lidt mere på særligt udsatte steder – f.eks. på jakkens skuldre, hvor en rygsæk kan slide imprægneringen af hurtigere. Vi anbefaler generelt sprayimprægnering fremfor “wash in”-løsningerne da du har bedre kontrol over processen og i det hele taget får et bedre resultat.

Den hurtige måde
  1. Vask tøjet med et 2-i-1 flydende, enzymfrit vask- og imprægneringsmiddel i henhold til vaskeanvisningen

Vasker du dit vandtætte tøj jævnligt, og er det stadig relativt nyt, kan du fint bruge “2-in-1”-løsningen når tøjet trænger til at blive genimprægneret.

3. Varmebehandling

Efter du har genimprægneret tøjet og ladet tøjet lufttørre helt, anbefaler vi at du varmebehandler tøjet i en tørretumbler ved middel varme i 20 min. Dette hjælper med at aktivere imprægneringen. Tørretumbling er mest effektivt, men se altid først på vaskeanvisningen i tøjet om tøjet kan tåle det! Har du ikke en tørretumbler til rådighed, kan du alternativt bruge en hårtørrer indstillet på middel til høj varme. Hold den på en 5-10 cm afstand fra tøjets overflade, og sørg for at gennemtørre hele tøjet overflade.

Plejeprodukter

I vores webshop finder du de produkter du skal bruge til at vaske og imprægnere GORE-TEX og andre vandtætte, åndbare membraner.

.
Se alle vaske- og imprægneringsprodukter i webshoppen


Læs mere om vandtæt beklædning her:

Indholdsoversigt