“Veterans in Motion” – vinterekspedition med sårede soldater

Træning i Norge med sårede soldater og Kronprins Frederik

Tekst: Kenneth D. Jensen. Fotos: Brian Mouridsen

Ni sårede veteraner med støtte fra en Frømand, en Jæger, fire Siriusfolk, bandagist, fysioterapeut plus det løse. Dertil en kamera mand, et tv-hold og produktion til to forskellige tv-stationer som ikke er blevet offentliggjort – endnu!

Vi er godt på vej mod Grønland!

Dette var den sidste forberedende træning inden den endelige tur til det nord-østlige Grønland i området omkring Sirius’ hovedkvarter. Alt udstyr er blevet indkøbt og der er syet sponsormærker på tøjet. Der er blevet udlagt depoter på den 400km lange rute mellem Mestersvig og Daneborg og vigtigst af alt, så er proteserne blevet støbt og fintunet så optimismen og realitetsfornemmelsen stemmer nu – forventeligt – overens.

Den lange forberedelse

Inden da ligger flere års forberedelse tilbage. Med alt fra en ”pres-weekend” hos Frømændene i Kongsøre til uendelige planlægningsmøder og sponsorskriverier samt selvfølgelig den ugentlige træning med dæk træk og anden fysisk træning. For til en sådan tur af denne kaliber med de udfordringer som ligger for dagen, så har der og er der stadig, en del arbejde frem mod afgang.

Men nu er vi tættere på drømmen end vi nogensinde har været og næsten alle pengene er i hus.

Træning i Norge

Formålet med træningsturen i Norge var at få flettet det hele sammen. Teltene er opgraderet med diverse ekstra syninger og stængerne er blevet limet sammen, så man hurtigere vil kunne slå op i dårligt vejr. Der er blevet konstrueret letvægts brænder aggregat af aluminium og skum til et 30-dages komfortabelt teltliv på de tilfrosne viadukter. Endnu vigtigere, så er kaffekittet med kværn mm. blevet gennemtestet og fundet egnet!

Udstyret er på plads og fungerer 100% - nu skulle vi også have procedurerne og samarbejdet på plads.

Da stort set alle deltagere har militær baggrund så kører det også herefter. Mit ansvarsområde er på god militær vis bl.a. at fungere som vicevært / praktisk gris. Jeg sørger for at lejren spiller, de tolv telte står altid efter en pre-defineret formation så man nemt kan finde relevante kammerater og alle kan finde ud til ”toilettet”. Alt dette skal også kunne foregå i dårligt vejr med dårlig sigt. Det skulle vist være til at overskue, men når 24 mand med forskellige udfordringer og forudsætninger skal arbejde sammen, så ender det alligevel med en del koordinering.

vim-mandag-aften-1630_web

Kronprinsens besøg

De første par dage i Norge gik med basal uddannelse, klargøring af grej og diverse powerpoints. Herefter tog vi ud i terrænet på en længere tur og her stødte Kronprins Frederik til på lige fod med alle andre på holdet. Han slæbte selv sin pulk hele vejen og fortalte om sine Grønlandsture og derfra indhentede erfaringer. Han lod os bl.a. vide, at perioden omkring marts måned skulle være en af de koldeste perioder i det område, vi skal gå i, så vi har bestemt noget at glæde os til. Til gengæld så tiltager dagene eksplosivt hurtigt - omkring 15-20 minutter om dagen - så det er jo ikke helt tosset.

Efter et par overnatninger med holdet tog han afsked med os og ønskede os god tur til Grønland. Han nåede dog at give os et sidste godt råd, som jeg i hvert fald har tænkt mig at følge. Det er åbenbart en form for tradition eller god stil, også i Sirius, at man tager en bog med på tur. Når man har læst bogen, så efterlader man den i et af depoterne på ruten og skriver en lille hilsen i bogen om sin egen tur. Man kan så selv tage en bog med, som andre har efterladt, og aflevere denne i det næste depot. På den måde vil der altid være masser af eventyr og gode historier i nationalparken - til fremtidige generationer og til den lille aftenstund omkring sprit brænderen med sin teltmakker.

vim-tirsdag-1767_web

Du kan læse mere om Grønlandsprojektet på: www.veteransinmotion.dk

Om skribenten:

KN8A3229_web

Kenneth Jensen er 31 år og dedikeret alpinist og bjergbestiger. Han har de sidste ti år arbejdet som soldat og har bl.a. været udsendt adskillige gange i såvel hær- som søværnsregi.

Kenneths passion i bjergene er stejle tekniske is- og klipperuter, samt et par høje bjerge i ny og næ.

Du kan se og følge Kenneths eventyr på Instagram (kennethjensenclimbing) og på hans hjemmeside (www.morethanclimbing.com)