Et Grønnere Valg
Hvorfor Et Grønnere Valg?
Et Grønnere Valg er først og fremmest tænkt som en hjælp til de af vores kunder, der gerne vil handle mere bæredygtigt. Et Grønnere Valg-mærket vil være at finde på udvalgte varer, og giver hurtigt og let overblik over hvilke produkter, der ifølge vores vurdering udmærker sig ved at gøre en ekstra miljøindsats.
10 kriterier for Et Grønnere Valg
Et Grønnere Valg benyttes af Friluftsland, samt vores søsterforretninger, Naturkompaniet i Sverige, Partioaitta i Finland og Globetrotter i Tyskland. Vi står i fællesskab for udvælgelsen af de produkter, der skal bære mærket. Produkterne vurderes ud fra 10 kriterier, der udgør de vigtigste komponenter af bæredygtig produktion:
Foretrukne naturmaterialer
Inden for dette kriterium giver vi point til produkter, der indeholder certificerede plante- eller dyrematerialer med en lavere negativ påvirkning på natur, mennesker og dyr sammenlignet med andre materialer. Mindst 30 % af hovedmaterialet skal komme fra en bæredygtig og ansvarlig kilde.
Godkendte materialer inkluderer for eksempel certificeret bæredygtig bomuld (f.eks.
GOTS), hør, læder, dun (f.eks.
RDS) eller uld (f.eks.
RWS). Materialer som viskose lavet af bæredygtigt producerede råvarer, som Lyocell/Tencel med FSC-certificerede cellulosefibre, er også taget i betragtning.
I vores vurdering er vi vejledt af
Preferred Fiber and Material Matrix fra Textile Exchange.
Genanvendte materialer
Inden for dette kriterium giver vi point til produkter, hvor mindst ét af hovedmaterialerne består af mindst 30 % certificerede genbrugsmaterialer. Brug af genbrugsmaterialer reducerer forbruget af energi og naturressourcer samt mindsker udledningerne, som ellers ville opstå ved udvinding af nye råvarer og produktion af nye produkter.
Eksempler på accepterede materialer er genanvendt polyester og polyamid testet i henhold til standarder som
Global Recycled Standard (GRS). Andre materialer, der accepteres i henhold til kriteriet, inkluderer genanvendt bomuld, dun, uld og stål. I vores vurdering er vi vejledt af
Preferred Fiber and Material Matrix fra Textile Exchange.
Mere bæredygtig anvendelse af kemikalier
Inden for dette kriterium er der fokus på kemikaliehåndtering i produktets produktionsproces. Der gives point til arbejdsmetoder, der overgår lovkrav. Derudover skal man undgå kemikalier, der er klassificeret som kemikalier med meget stor bekymring af EUs kemikaliemyndighed ECHA, og som ellers er almindelige at bruge i produktionen af en bestemt produktkategori.
En mere bæredygtig kemikaliehåndtering kan for eksempel inkludere en forpligtelse til principperne inden for
ZDHC (Zero Discharge of Hazardous Chemicals).
Bluesign-certificerede produkter tages også i betragtning, da materialet eller selve produktet er produceret under kemisk håndtering, der anses som streng.
Et andet eksempel er læder fra certificerede garverier, som for eksempel
he Leather Working Group. Målet med denne organisation er at evaluere læderproducenter fra et bæredygtighedsperspektiv. Dette inkluderer for eksempel
Terracare-certificeret læder fra det tyske garveri Heinen.
Transparens og sporbarhed
Udendørsprodukter har ofte en kompleks forsyningskæde, som inkluderer materialproduktion, fabrikker hvor tøj bliver syet, transport og mere. For at vurdere den miljømæssige og sociale påvirkning af disse produkter kræves et højt niveau af transparens og sporbarhed. I praksis betyder dette, at mærker og producenter skal synliggøre hele produktets forsynings- og produktionskæde, når det er muligt, for at få point. Vi giver også point, hvor dele af forsyningskæden er synlig.
Eksempler på mærker, der har implementeret denne praksis, er Arc'teryx, Hanwag og Vaude, som synliggør produktionssteder på produktniveau. Exped gør dette også for de fleste af deres produkter.
Cirkularitet
Inden for dette kriterium giver vi point til produkter, der er udviklet til reparation, genanvendelse eller genbrug. På denne måde holdes produktet og materialet i cirkulation længere, og produktets levetid øges. Dette reducerer igen produktionen af nye materialer.
Reparation
Her handler det om at sikre, at det under design- og udviklingsfasen af produktet er enkelt at reparere, enten af kunden selv eller af en anden part, for eksempel selve mærket.
Genanvendelse
Her er der fokus på at reducere brugen af nye materialer. Produkter, der kun består af ét materiale, eller som kan nedbrydes til deres individuelle komponenter, er lettere at genanvende. Et eksempel på dette er
Cradle-to-Cradle-princippet, som har til formål at skabe bæredygtige produktionskæder uden affald.
Genbrug
Her belønner vi forretningsmodeller fra mærker, der inkluderer egen indsamling af udtjente produkter til genanvendelse eller genbrug.
Forbedret økologisk fodaftryk
Tanken bag konceptet økologisk fodaftryk er, at menneskelige aktiviteter og produktion af for eksempel produkter har indvirkning på land, vand og luft. Inden for dette kriterium giver vi point til produkter med et lavere økologisk fodaftryk end andre tilsvarende produkter.
Det lavere økologiske fodaftryk kan være et resultat af en forbedret produktionsproces, for eksempel gennem reduceret vandforbrug, CO2-udledning eller energiforbrug. Et eksempel er spin-dying, hvor farvepigmenter tilsættes direkte i genanvendt polyester. Dette reducerer brugen af vand og kemikalier betydeligt i produktionsprocessen.
Der gives også point, hvis mindst halvdelen af produktets hovedmateriale er produceret på en bæredygtig måde, i tråd med kriterium 1 og 2. Brug af for eksempel genanvendte syntetiske materialer reducerer afhængigheden af fossile råvarer.
Samfundsansvar
Her giver vi point til produkter, der er produceret under forbedrede sociale forhold. Vi baserer vurderingen på sociale anmeldelser og belønner produkter med særligt gode resultater. Et sådant resultat er præget af gode arbejdsforhold som forbedret sundhedsvæsen, et sikkert arbejdsmiljø, eller børnepasning, måltider og boliger for ansatte.
Gennemgangene udføres normalt af et uafhængigt vurderingsselskab, der følger internationale standarder som
FLA (Fair Labor Association),
FairTrade eller
FWF (Fair Wear Foundation).
Ligesom vi bruger Transparency Internationals Corruption Perception Index (CPI) til at identificere højrisiolande, bruger vi også værktøjet til at identificere lande, der præsterer særligt godt og har en høj rangering. Med en god vurdering af politiske og økonomiske risici, men frem for alt en sammenligneligt lavere risiko for menneskerettighedskrænkelser og korruption, kan vi antage, at arbejdernes rettigheder og sikkerhed respekteres.
Produceret i EU, associerede stater, eller EFTA
Et produkt, der opfylder dette kriterium, har lavere transportudledninger end materialer og produkter, der har rejst langt. Dette skyldes produktion og indkøb, som hovedsageligt sker inden for EU. En tættere geografisk afstand bidrager også positivt til kvalitetskontrol i produktion og levering.
Vi giver point til produkter, der er produceret inden for EU, EFTA (Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein), Storbritannien eller EU-associerede/kandidatstater fra Vestbalkan (Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien og Serbien).
Derudover skal mindst 50 % af materialerne være produceret i Europa.
Analyse af miljømæssig og/eller social påvirkning
Hvilken påvirkning har produktet gennem hele livscyklussen? Dette er vigtigt for virksomheder at vide for at kunne prioritere, sætte konkrete mål og forbedre sig.
Vi giver point til produkter, hvor en fuldstændig eller delvis livscyklusanalyse (LCA), en økologisk fodaftryksberegning eller en miljø/social konsekvensberegning er tilgængelig.
Godgørende formål eller kompensation
Mange friluftsvirksomheder ønsker at give tilbage til naturen og samfundet omkring dem. Vi giver point til produkter, som vi vurderer støtter velgørende formål og/eller kompenserer for negativ miljøpåvirkning, for eksempel kuldioxidemissioner. Derudover forventes det, at der er en aktiv strategi for emissionsreduktion knyttet til produkterne.
Lowe Alpine, Ortovox, Rab og Vaude er alle eksempler på mærker, der producerer mere klimavenlige produkter. De samarbejder med eksterne partnere for at beregne deres emissioner, lave klimastrategier for reducerede emissioner og kompensere for resterende emissioner ved at støtte certificerede projekter.
Et eksempel på mærker, der støtter velgørende formål, er Fjällräven, som gennem Arctic Fox Initiative giver 1 % af salget fra udvalgte produkter til forskellige ideelle organisationer, der arbejder med klimabeskyttelse.
Brug af PFAS
PFAS er en forkortelse for per- og polyfluorerede alkylstoffer, som er en stor gruppe såkaldte "evighedskemikalier" (tidligere kendt som PFC'er, et nu forældet begreb, der ikke anses for tilstrækkeligt præcist). PFAS findes i mange forskellige typer produkter, der bruges dagligt, for eksempel stegepander, tekstiler, brandskum, kosmetik, elektriske produkter og meget mere. I udendørsindustrien tilsættes PFAS som imprægnering i tøj, rygsække, soveposer, telte og sko for at give dem en vand-, smuds- og olieafvisende overflade. PFAS bruges også til fremstilling af PTFE-membraner, som findes i mange skaljakker.
Disse langlivede stoffer ophobes i kroppen hos både mennesker og dyr og har kræftfremkaldende og reproduktionshæmmende egenskaber. Når stofferne først frigives i naturen, er de meget svære at fjerne.
Der arbejdes aktivt på at producere PFAS-frie imprægneringer og membraner, der er lige så effektive og holdbare.
Biocider
Biocider bruges normalt til at afvise eller dræbe såkaldte skadelige organismer (skadedyr, alger, mug, bakterier osv.). De bruges som desinfektionsmidler og findes i myggespray og tekstiloverfladebehandlinger. I vores branche kan biocider primært findes i myggeafvisende tøj og tøj med lugtreducerende egenskaber.
Mulige sundhedsmæssige konsekvenser af biocider er allergiske reaktioner, forringelse af hudens egen bakterieflora og udvikling af resistens mod patogener. Produkter, der indeholder biocider, kan derfor ikke mærkes som Et grønnere valg.
Produktion i såkaldte "risikolande"
Dette handler om vurdering af et lands politiske og økonomiske risici, men frem for alt om brud på menneskerettigheder og korruption. Følgende kilder kan bruges i vurderingen: Non-Cooperative Countries and Territories (NCCT), Financial Action Task Force (FATF), EU's sanktionsliste og FN's eller OFAC's embargo- og sanktionsliste.
Ofte fokuserer vi på Corruption Perceptions Index (CPI) fra Transparency International. Hvis et produkt er produceret i et land, som en af disse kilder klassificerer som et 'risikoland', kan produktet ikke mærkes som Et grønnere valg.
Produkten indeholder bispenol A (BPA)
Denne blødgører forekommer i plast og har en hormonel effekt og svækker evnen til at reproducere hos mennesker. Det er også klassificeret af EU's kemikalieagentur (ECHA) som 'substance of very high concern'.
Bisphenol A findes i vandflasker og indersiden af mademballage, for eksempel i plastbeholdere og dåser. Stoffet kan opløses ved kontakt med mad og kan derfor også indtages gennem mad. Derudover kan Bisphenol A også forekomme i produktion af flammehæmmere, svampedræbende midler, polyester og PVC og kan dermed ende i miljøet.
Flammehæmmere
Flammehæmmere reducerer brændbarheden af genstande og forsinker dermed brandudbruddet. De bruges for eksempel i huse til elektroniske enheder, kredsløbskort og kabler, men nogle gange også i telte og soveposer.
Selvom brandsikkerhed kan ses som en positiv effekt af flammehæmmere, er der også negative effekter. Brug af flammehæmmere har været forbundet med udviklingsforsinkelse, fedme, skjoldbruskkirtelsygdom og kræft. Nedbrydningstiden er lang, hvilket betyder, at midlet kan ophobes i naturen. Hvis flammehæmmere antændes, kan farlige biprodukter frigives. Et eksempel er det meget giftige stof dioxin.
Polyvinylclorid (PVC)
PVC findes i campingmøbler, gulvbelægning, vinylplader, madbeholdere og ofte endda i legetøj. I vores branche bruges PVC som materiale i tasker, både og ponchoer. PVC er billigt og holdbart, men problemet med såkaldt blød PVC er blandt andet blødgørere og andre tilsætningsstoffer. Disse er skadelige for miljøet og kan komme ind i kroppen via spyt, hudkontakt og luftveje. Genanvendelse er også vanskelig på grund af tilsætningsstofferne i materialet. Ved forbrænding frigives også giftige dioxiner.
Aluminium i direkte kontakt med mad/drikke
Forkert brug af ikke-belagt aluminium i madbeholdere, grillpander, tallerkener og bestik kan føre til, at aluminiumioner overføres til maden, vi spiser. Om muligt bør belægningen ikke komme i kontakt med fødevarer med højt salt- eller syreindhold. Det meste af aluminium udskilles af nyrerne hos raske voksne, men der er sundhedsrisici forbundet med indtagelse af dette metal. Ved at hårdanodisere aluminiumet reduceres risikoen for, at metallet overføres til maden betydeligt.
Klare sammenhænge mellem indtagelse af aluminium og visse sygdomme er ikke påvist med sikkerhed. Derfor er der i dag ingen grænseværdi inden for EU for aluminiumindhold i produkter, der kommer i kontakt med mad.
Solcreme eller anden kosmetik, som ideholder oksybenzon
Oxybenzon absorberer eller reflekterer solens skadelige UV-stråling og bruges derfor ofte i solcremer og anden kosmetik. Der er imidlertid en risiko for, at oxybenzon kan krydse placentabarrieren hos gravide og føre til skade på fosteret. Derudover kan oxybenzon forårsage skade på koralrev og i store mængder føre til koralblegning eller koraldød.
Engangsartikler
Engangsartikler er synonymt med et grænseløst spild af råvarer og energi. Derudover findes der i de fleste tilfælde et mere bæredygtigt og genanvendeligt alternativ. Hvis et produkt er klar til at blive affald efter engangsbrug, kan det ikke mærkes med Et Grønnere Valg.
Tritiumkomponent i selvlysende farver
Tritium bruges som komponent i lysende farver i for eksempel skiver, displays og lysbrikker. Denne hydrogenisotop indeholder radioaktiv stråling, som for det meste absorberes af produktets materiale og glas. De radioaktive betastråler har meget kort rækkevidde, men med det sagt er der risiko omkring produktion og defekte produkter, og derfor bør selv lav stråling undgås.
Hvordan skal Et Grønnere Valg-mærket forstås?
Et Grønnere Valg er et “internt” mærke. Det skal forstås således, at der ikke føres nogen form for ekstern, uvildig kontrol med udvælgelsen af Et Grønnere Valg-produkterne. I samarbejde med vores leverandører indsamler vores moderselskab, Fenix Outdoor, de nødvendige data, der skal til for at vurdere et produkt. Produkter, der lever op til tilpas mange af de ovennævnte kriterier, får Et Grønnere Valg-mærket.
Udfordringer i udvælgelsesprocessen
Vi forhandler meget forskelligartede produkter fra mange forskellige producenter. Der er desuden mange aspekter af bæredygtighed, der kan veje mere eller mindre tungt – alt efter hvilket produkt, der er tale om, og hvordan den slags produkter typisk produceres. Der er også forskel på hvor let tilgængelig den relevante information er hos de forskellige leverandører. Endelig er der forskel på hvor lette de enkelte kriterier er at vurdere. Det er med andre ord en kompleks og vanskelig proces at gennemgå vores meget forskelligartede sortiment med Et Grønnere Valg-briller. Derfor skal Et Grønnere Valg opfattes som vejledning, snarere end en sort/hvid adskillelse af “bæredygtige” og “ikke-bæredygtige” produkter.
Vores målsætning
Nogle produkter er endnu ikke vurderet, andre mangler vi afgørende data på, mens nogle ligger på vippen og bliver valgt fra. Et Grønnere Valg skal altså ikke forstås sådan, at produkter, der ikke er udvalgt, ikke har nogen bæredygtighedsmeritter. De ti kriterier giver os mulighed for at identificere de produkter i vores sortiment, der med sikkerhed gør en ekstra indsats for miljøet og løfter sig over gennemsnittet i forhold til bæredygtighed. Det er de produkter, vi gerne vil fremhæve som Et Grønnere Valg. Du kan altså stole på, at Et Grønnere Valg-produkterne vitterlig er grønnere end gennemsnittet. Vi har prioriteret at Et Grønnere Valg skal være et reelt og pålideligt miljømærke, snarere end at udvælgelsesprocessen skulle være let at komme i mål med.
Vi arbejder på at gøre hele vores forretningsdrift mere bæredygtig, og med et Et Grønnere Valg har vi nu en ambitiøs og pålidelig bæredygtighedsmærkning. Det er vores ambition at vi i samarbejde med producenter og leverandører kan udvikle en endnu mere strømlinet, effektiv og gennemsigtig udvælgelsesproces for Et Grønnere Valg-produkterne. Et Grønnere Valg er en rejse, vi kun lige er begyndt på, og vi arbejder hele tiden på at forfine og forbedre konceptet og mærket. Det er vores forhåbning, at vi i takt med at flere og flere af vores leverandører omlægger mere og mere af deres produktion, kan skærpe kravene til Et Grønnere Valg, snarere end at alle vores produkter i vores sortiment en dag skal bære Et Grønnere Valg-mærket.
Bæredygtig forhandler- og forbrugeradfærd
Et Grønnere Valg er som nævnt vejledende. Mærket er tænkt til at gøre det let at identificere de produkter i vores sortiment, der udmærker sig i forhold til bæredygtighed. Vi har udvalgt Et Grønnere Valg-produkterne efter kriterier, der er anerkendte bæredygtighedskriterier i branchen, og som vi kan stå inde for.
Der vil helt naturligt være nogle blandt vores kunder, der har specielle mærkesager, eller for hvem det ikke er tilstrækkeligt at Friluftsland har sagt god for at et produkt er “grønnere”. For de særligt interesserede kunder kan Et Grønnere Valg-produkterne tjene som “grovsortering”. Det kan hjælpe med til at finde de produkter, der er værd at kigge efter i sømmene, for at finde ud af hvilke produkter, der er “grønnest”, eller går længst i forhold til ens personlige mærkesager.
Vi håber at Et Grønnere Valg kan være med til at skabe mere opmærksomhed omkring bæredygtig produktion og forbrug, samt de udfordringer, friluftsindustrien står over for i forhold til at producere mere bæredygtigt. Samtidig håber vi også det kan være med til at fremhæve de mange gode og vigtige tiltag, der allerede er på plads, og de mange producenter, der gør en seriøs indsats for en grønnere fremtid.
Du kan læse mere om vores Code of Conduct her:
Åben PDF* Al grunddata, der bruges til produktbedømmelsen af Et grønnere valg, er baseret på leverandørernes produktspecifikation for den seneste evalueringssæson. Vores leverandører og Friluftsland gør rimelige og passende bestræbelser for at sikre korrekt mærkning og lagerrotation. Da produkter kan være i sortimentet i flere sæsoner, er det altså muligt, at vi har produkter fra forskellige produktionssæsoner på lager.