Morakniv
I Mora er der en 400 år lang tradition for knivfremstilling. Siden slutningen af 1800-tallet har Frosts Knivfabrik og KJ Erikson AB slebet til skarpe klinger, og i 2005 fusionerede de to virksomheder og tog navnet Morakniv AB. Fabrikken hvor knivene laves i dag ligger stadig i Mora og al håndtering fra metallurgi til pakning og levering af det færdige produkt foregår i Mora.
Knive til alle fra Morakniv
Moraknivs knivfabrik producerer overlevelsesknive, hobbyknive, fiskeknive, byggeknive, køkkenknive, udendørsknive m.m. Hver kniv er designet med sit specifikke formål, og det er tydeligt både i design, størrelse og materiale. Moraknivs overlevelses- og udendørsknive bruges blandt andet af det svenske forsvar og specialstyrker rundt om i verden.
Håndværk af høj kvalitet
Mange mennesker sætter pris på god kvalitet, når de er ude på et udendørs eventyr og Morakniv er verdenskendte for deres håndværk, grebssikre design og meget høje kvalitet af deres knive. Selvom materialerne i flere knive primært er udviklet til militæret, har dette ikke afholdt eventyrere og bushcraftere fra at opdage, hvor godt disse fungerer i terrænet. Morakniv fremstiller knive til alle i alle situationer.
En lille hemmelighed
At lave en rigtig god kniv er en kompliceret proces. Hvert trin i den proces har en specifik og vigtig rolle. Da knivfabrikken ligger i Mora, kan du have det fulde overblik og kontrol over hele produktionen af hver enkelt kniv, og derved sikre den højeste kvalitet. Der er kun brugt de absolut bedste materialer til knivene: kulstofstål, rustfrit stål eller laminatstål, alt efter formålet og hvilken slags kniv man skal lave. Når materialet til en kniv er valgt, skal knivbladet hærdes i en udglødningsovn. I hærdningsprocessen sker en transformation og stålet får sine unikke egenskaber som skarphed, hårdhed og fleksibilitet. Som du kan forstå, er hærdningsprocessen yderst vigtig, og dermed også Moraknivs egen lille forretningshemmelighed. Knivbladene bliver derefter slebet og poleret og får deres endelige finish samt udskårne håndtag og skeder.
Virksomhedsportræt
Knivfremstilling har en lang tradition i Mora-området. Morakniv blev skabt ved sammenlægningen af flere lokale fabrikker. Grundlaget for virksomheden blev lagt tilbage i 1891, da Frost-Erik Erson vendte tilbage til landsbyen Östnor i Mora Kommune efter fire års arbejde som skovhugger i Nordamerika. Samme år grundlagde han en køretøjsfabrik, som også producerede knive til værkstedets interne brug. Knivene blev et populært bytteobjekt for rejsende handlende, og der blev hurtigt rykket om den høje kvalitet af knivene fra Mora. I 1904 havde Erson ti ansatte, fremstillede 19.000 knive om året og koncentrerede sig fremover udelukkende om knivproduktion.
I 1988 blev Erson-fabrikken gradvist overtaget af en tilstødende knivfabrik. Dette blev grundlagt i 1912 af Krång-Johan Eriksson, en tidligere Erson-medarbejder. Allerede i midten af det 20. århundrede overtog Erikssons knivfabrik den lokale Bud-Carl Andersson-fabrik, som blev grundlagt i 1880'erne og var kendt for sine højkvalitets isbor ("Mora Drill").
I 2005 blev Ersons knivfabrik et helejet datterselskab af Erikssons knivfabrik. Som et resultat af fusionen blev firmanavnet ændret til Mora of Sweden for yderligere at styrke og understrege relationerne mellem virksomhederne. Mærkerne Morakniv, Frosts Mora og Mora ICE er også registreret. Som et sidste skridt i fusionen blev al produktion samlet i de samme lokaler, hvor Erikssons knivfabrik tidligere holdt til. Her ligger fabrikken og hele produktionen i dag. Siden 2016 har virksomheden heddet Morakniv AB.
Hovedkontor
Moraknivs hovedkvarter ligger i den svenske provins Dalarna, nærmere bestemt i Mora ved den smukke Siljan-sø. Stednavnet kommer fra det gamle svenske ord "mor", som betyder noget i retning af "skov på fugtig jord".
Hvor fremstilles Morakniv-produkter?
Morakniv knive fremstilles udelukkende i Mora, Sverige.
Socialt ansvar og kontrol over arbejdsforhold
Som en traditionel virksomhed med dybe rødder i regionen spiller socialt ansvar en vigtig rolle for Morakniv. Virksomheden støtter regionale initiativer og fremmer lokal udvikling og klubliv i Mora. Til det formål samarbejder Morakniv med forskellige foreninger i forskellige projekter, som primært henvender sig til børn og unge.
Mora kniv og bæredygtighed
Siden starten af virksomhedens historie er alle restmaterialer fra produktionen blevet genbrugt. Det var i første omgang primært af økonomiske årsager: Frost-Erik Ersons fabrik, grundlagt i 1891, fremstillede blandt andet transportslæder. De træstykker, der blev tilbage fra produktionen, blev brugt som håndtag til knive. Den dag i dag er genbrug af materialer højt prioriteret hos Morakniv. Det handler nu mindre om det økonomiske aspekt og mere om at bevare ressourcer og minimere miljøforurening.
Derfor lægger Mora kniv fortsat stor vægt på brugen af fornybare og genanvendelige materialer: 90% af det stål, som Morakniv bruger, genanvendes. Derudover bliver alle stålrester, der opstår under produktionen, fuldstændigt genanvendt.
Adskillige modeller har håndtag lavet af birketræ. Træet, der bruges hertil, kommer mest fra Sverige, en mindre del kommer fra Finland. Økologisk, økonomisk og social bæredygtighed er kerneprincipper i Morakniv. Virksomheden arbejder konstant på at minimere miljøbelastningen og på at bruge energi og materialer endnu mere effektivt.