Støvler

Se vores brede udvalg af støvler, herunder Danmarks bedste udvalg af vandrestøvler.
Fra 1.899,00 kr.
Fås i 2 farver
Fra 1.899,00 kr.
Fås i 2 farver
Fra 1.649,00 kr.
Fås i 2 farver

Når du begiver dig ud i naturen, er det afgørende at have det rette fodtøj. Uanset om du udforsker de bakkede stier i Mols Bjerge eller tager på eventyr i Norges imponerende fjelde, vil dine støvlers kvalitet direkte påvirke din oplevelse og præstation. Derfor er det vigtigt at vælge støvler med omhu både ift. materiale og konstruktion for at sikre optimal beskyttelse og komfort under dine eventyr.

Optimalt fodtøj til vandreture

Når du skal på tur det afgørende at dine vandrestøvler passer til typen af terræn. Vandrestøvler skal tilbyde en balance mellem støtte og fleksibilitet, idet et stift skaft er essentielt for stabilitet på ujævn terræn, mens en vis grad af fleksibilitet muliggør naturlige fodbevægelser. Desuden er det vigtigt, at støvlerne er fremstillet af materialer, der kan ånde og samtidigt afvise vand, så dine fødder forbliver tørre og veltempererede, uanset om du vandrer i den danske sommer eller udforsker dybfrosne landskaber. En sål med godt greb er ligeledes essentiel for at undgå glatte situationer, og et indbygget stødabsorberende lag kan hjælpe med at mindske træthed i ben og fødder på de længere ruter.

Vandrestøvler er uundværlige, hvis du elsker at vandre lange strækninger eller tilbringe meget tid i skoven. Men der er mange faktorer at overveje, når det kommer til støtte, stivhed, vægt og materialer. Nogle vandrestøvler er bedst egnet til ujævnt terræn i bjergene, mens andre klarer sig godt på Caminoen eller de danske skovstier.

Kort sagt er de bedste vandrestøvler dem, der:

  • Passer til din fod
  • Passer til den aktivitet/vandretur, du skal på

Nedenfor kan du teste dig selv ved at stille dig selv nogle spørgsmål om brug, terræn og oppakning. Du kan også læse mere om, hvordan vandrestøvler skal passe på foden længere nede i blogindlægget.

Inden du køber nye vandrestøvler, er det en god idé at finde ud af, hvad støvlerne primært skal bruges til. Du kan gøre dette ved at stille dig selv følgende spørgsmål:

1 - Hvilket terræn skal vandrestøvlerne bruges i?

Terrænet påvirker, hvor stiv en støvle der er behov for. Hvis du skal vandre i ujævnt og udfordrende terræn i bjergene, har du brug for en støvle med enten en mellemstiv eller kraftig sål, der også giver god støtte omkring anklerne.

2 - Hvor meget oppakning skal du bære?

Udover terrænet er der flere faktorer, der afgør, hvor stiv støvlen skal være. Hvis du ikke har 20 kg oppakning på ryggen, kan du klare dig med en mellemstiv støvle i krævende terræn. Hvis du derimod skal vandre med tung oppakning i svært terræn, kræver det en vandrestøvle med en stiv sål. Til vandreture i let eller moderat terræn (f.eks. i Danmark) er en mellemstiv støvle et godt valg, selvom du har en del kilo på ryggen.

3 - Er du vant til at vandre i ujævnt terræn og med tung oppakning?

Det er også vigtigt at overveje, hvor erfaren du er med at vandre i svært terræn og med tung oppakning. Hvis du har meget erfaring, ved du ofte, hvad dine fødder kan klare. I så fald kan du måske klare dig med en mellemstiv støvle, selv i krævende terræn med tung oppakning. Hvis du derimod ikke har erfaring, er det bedre at være på den sikre side og vælge en støvle, der giver tilstrækkelig støtte i forhold til terræn og oppakning. Det samme gælder, hvis du har tendens til at vride om. I så fald kan det være nødvendigt med en mellemstiv støvle med skaft, selvom det kun er til dagsvandreture herhjemme.

4 - Hvor langt plejer du typisk at vandre?

Hvis du ved, at vandrestøvlerne skal bruges til ture længere end en weekendtur, kræver det naturligvis mere stabilitet og støtte. Selvom terrænet er relativt let, og du har mindre end 10 kg oppakning, vil en mellemstiv støvle i de fleste tilfælde være et godt valg. En let støvle vil derimod være velegnet til kortere dagsture eller weekendture i let eller moderat terræn uden meget oppakning.

5 - Hvilket klima skal vandrestøvlerne bruges i?

Vandrestøvler findes ikke kun med forskellig stivhed og støtte, men også med forskellige materialer. En fuldlæderstøvle er utrolig temperaturregulerende, men kan lade vand trænge igennem. En vandrestøvle med membran er vandtæt, men ikke lige så åndbar.

Hvis du har tendens til varme og overophedede fødder, er det bedst at vælge en støvle uden membran. Hvis du derimod skal vandre i vådt klima eller områder med meget nedbør, vil en støvle med membran være at foretrække. Det kan f.eks. være i Skotland, England, Norge, Sverige eller Island. En støvle med membran egner sig også godt til friluftsliv og vandring om vinteren herhjemme i Danmark.

Vinterstøvler til det danske klima

Danmark byder på en varieret palette af vejrforhold i vintermånederne, hvilket stiller særlige krav til fodtøjets robusthed og termiske egenskaber. Den danske vinters lunefulde karakter, med perioder af frost, snefald, og til tider våde forhold, nødvendiggør vinterstøvler, der er designet til at modstå kulde, samtidigt med at de bevarer åndbarhed og komfort. Derfor er det essentielt, at vinterstøvlernes materialevalg og konstruktion afspejler disse behov, så dine fødder forbliver tørre og varme, også når termometeret viser minusgrader.

De rette vinterstøvler til det skiftende danske vinterklima er udstyret med funktioner som vandafvisende overmaterialer, effektiv isolering og en solid sål, der sikrer godt fodfæste. Optimalt vil støvler med et lag af Thinsulate™ eller anden avanceret isoleringsteknologi, sammen med en vandtæt, men åndbar membran som Gore-Tex®, skabe den bedste balance mellem varme og tørhed.

Isolering og varme i kulden

I kuldeperioder spiller valget af vinterstøvler en afgørende rolle for at opretholde kroppens termiske komfort. Effektiv isolering er nødvendig for at forhindre varmetab og sikre, at fødderne forbliver varme, også under statiske aktiviteter i naturen.

For at finde det optimale varmeniveau i støvlen, bør man kigge efter materialer som PrimaLoft® eller Merino uld, som begge besidder ekstraordinære isoleringsegenskaber. Disse materialer, i kombination med moderne isoleringsteknologier, sikrer, at fødder forbliver tørre og varme, selv i fugtige miljøer. Det er værd at bemærke, at et tætsluttende fit med plads til bevægelse fremmer blodcirkulationen og dermed varme.

Desuden er det vigtigt, at vinterstøvlerne har en høj kvalitet af termisk foring, som eksempelvis Thinsulate™, der kan bevare varmen uden at være klumpet. Den interne foring spiller en central rolle i reguleringen af fodsved og fugtighed, som er essentiel for at opretholde en stabil temperatur indeni støvlen.

I ekstreme kuldegrader eller ved udforskning af udenlandske, koldere klimaer, som fx Norges bjergterræn, skal man desuden være opmærksom på støvlernes kompatibilitet med ekstra isolering. Nogle modeller tillader indsættelse af specialdesignede varmesåler eller ekstra tykke sokker uden at kompromittere passformen. Dette giver mulighed for tilpasning efter individuelle behov og sikrer maksimal termisk beskyttelse på selv de længste og mest krævende ekspeditioner.

Vandtæthed og åndbarhed

Vandtæthed i fodbeklædning er essentielt for at sikre tørre fødder på vandreture i den danske natur og under mere ekstreme forhold i udlandet. Det gælder også, når vejret skifter pludseligt, hvilket vi ofte ser i Danmark.

Materialer som GORE-TEX® sikrer høj vandtæthed samtidig med at tillade fødderne at ånde. Dette balancepunkt er vitalt for komforten under længere ture.

Når vi taler om åndbarhed, adresserer vi evnen til at lede fugt væk fra foden, hvilket forhindrer opbygning af sved og bidrager til en mere behagelig vandretur. Uanset om du færdes på danske skovstier eller bestiger norske fjelde, er dette en nøglefaktor.

En støvle med optimalt sammenspil mellem vandtæthed og åndbarhed giver den bedste oplevelse, hvad enten det er i Danmarks skiftende klima eller på de mere anstrengende ruter i for eksempel Norge eller Nepal. Funktionen af GORE-TEX® membraner, som er "åndbare" men vandtætte, er det primære eksempel på denne balance, der muliggør høje ydeevner under diverse meteorologiske forhold.

Specialstøvler til ekstreme forhold

I områder præget af ekstrem kulde eller udfordrende terræn, er valget af fodtøj afgørende for ikke alene komfort, men også sikkerhed. Ekspeditionsstøvler til brug i højalpine miljøer, såsom Himalayas udfordrende højder eller Antarktis' isnende kulde, skal leve op til yderst strenge krav til isolering, støtte og holdbarhed. Derfor benyttes ofte materialer som PrimaLoft® eller Thinsulate™ for at opnå den nødvendige termiske effektivitet, samt stivere og mere robuste såler for sikker passage over ujævne overflader.

Anvendelsen af avanceret teknologi i støvlernes konstruktion er essentiel for at kunne holde stand mod elementernes hårdførhed. Ekstreme forhold kræver støvler, der er udstyret med features såsom avanceret snøresystem for optimal pasform, forstærkninger i områder der er særligt udsatte for slid, og vibram-såler, kendt for deres suveræne greb, selv på glatte eller isede underlag.

Gummistøvler til våde dage

Når den danske efterårsvåde eller forårssjap sætter ind, er gummistøvler uundværlige på turen ud i naturen.

  • Vandtæthed for at holde fødderne tørre under våde forhold
  • Høje skaft for optimal beskyttelse mod dybe vandpytter og højt græs
  • Profilerede såler for at sikre et godt fodfæste på glatte underlag
  • Komfort gennem et godt indre klima og støtte til foden
  • Holdbarhed af materialer for at modstå hårdt slid fra skovbund og krat

Vælg støvler med en behagelig pasform for at undgå trætte fødder efter lange ture.

Det rette valg af gummistøvler kan være forskellen på en god og en dårlig oplevelse i fugtigt, dansk landskab.

Alpinstøvler til bjergbestigning

Alpinstøvler, også kendt som bjergstøvler, er specielt designet til klatring og bjergbestigning i alpine omgivelser. De adskiller sig fra vandrestøvler ved at have en stivere sål, være lettere og være kompatible med forskellige typer steigeisen.

Der er forskellige kategorier af alpinstøvler, der er velegnede til forskellige typer bjergaktiviteter. Der er nogle vigtige designfunktioner, der afgør, hvilken type bjergsport de er bedst egnet til. Når du vælger bjergstøvler, er der fire primære faktorer at overveje:

1 - Steigeisen og stivhed

Støvlens stivhed og kompatibilitet med steigeisen vil påvirke dens klatreevner. Det er vigtigt, at stivheden og steigeisen passer til det terræn, du skal bevæge dig i.

2 - Varme

Fødderne er særligt udsatte i høje bjerge og under isklatring, så det er vigtigt at have en støvle, der er tilstrækkelig varm. Omvendt vil det være ubehageligt og unødvendigt klodset med en alt for stor og varm støvle til klatring i alperne eller Norge om sommeren.

3 - Plastikstøvle?

En dobbeltstøvle med en inderstøvle og en plastikskal er en varm og robust løsning, der passer godt til høje bjerge uden teknisk klatring. Disse støvler er også betydeligt billigere end de mere tekniske dobbeltstøvler.

4 - Pasform

Som med alt andet fodtøj er en god pasform vigtig. Til høje bjerge uden teknisk klatring er varme og komfort vigtige faktorer, mens en tætsiddende støvle kan være en fordel til tekniske sommerruter i alperne. Det anbefales altid at prøve fodtøjet, inden du køber det. Hvis du handler online, kan du læse vores guide til alpinstøvler for at være godt forberedt.