En ting mere på forhånd: klatring eller bouldering? Bouldering, altså klatring uden sele i en springhøjde eller faldhøjde, er blevet den næste ekstremt populære trendsport efter klatring.
Udover gode bouldersko og dit kridt, er det eneste, du skal bruge til bouldering, en crashpad også kan du faktisk starte. Du skal ikke sigte højt, ved bouldering holder du dig et par meter over jorden.
Det skal du tage i betragtning ved køb, for både boulderingsko og klatresko
Pasformen
Klatresko eller bouldersko kan i starten virke meget stramme og ubehagelige og det er også tiltænkt i sundt omfang, selvom din fod måske ser det lidt anderledes i starten. Helt tæt er den rigtige pasform til klatresko eller buldresko... Tæerne skal være let vinklede, så de med kraft kan skubbes af lodret over skoen. De fleste klatresko strækker sig ved brug, dette rammer især modeller med læderindhold. Lædersko tilpasser sig bedre til fodens form, men udvider sig mere over tid end plastikmodeller. Vi anbefaler derfor, at du tager dette aspekt i betragtning, når du foretager dit køb, og hvis du er i tvivl, vælger en klatresko i læder, der er en halv størrelse mindre.
Afhængigt af producenten varierer klatresko til mænd i størrelse og snit. Da hver fod også er individuel, er det værd at prøve forskellige mærker, indtil du har fundet en klatresko eller boulderingsko, der passer perfekt til dig.
Om snøresko, velcro eller hjemmesko er op til dig og din individuelle præference. Som udgangspunkt kan sko med snøre som regel, tilpasses mere præcist til fodens form og godt snøret, give mere jævn støtte. Velcrolukninger gør det derimod nemmere at tage klatreskoene på og af, men kan stadig reguleres og justeres lidt med velcrolukningen. Hjemmesko er selvfølgelig hurtigst og nemmest at tage af og på, hvilket er særligt anvendeligt til f.eks. bouldering. Takket være en sofistikeret pasform kan hjemmesko også give rigtig god støtte.
Sålen
Klatresko og boulderingsko har en gummisål uden profil, som har ekstrem høj statisk friktion (ekstremt "godt greb"). Der er forskellige hårdhedsgrader, afhængig af gummisammensætningen og sålens tykkelse. Bløde såler øger følsomheden over for underlaget og egner sig f.eks. B. god på skrå trin, hårdere såler understøtter kraftoverførslen og er nyttige på små afsatser eller i stejlt til overhængende terræn. Derudover viser hårdere såler færre tegn på slid og har længere levetid. Også her afhænger det meget individuelt af hvor, hvordan og hvad man klatrer.
Forspænding
Betyder den buede form fra tæerne til hælen, der er så typisk for klatresko. Det understøtter tæernes kraft og dermed det pres, du kan udøve på sparkene. Jo stærkere forspændingen er, jo lettere er det at stå på meget små trin og smalle afsatser. Til klatring i udhæng og ved bouldring er mindre forspændte klatresko derimod fordelagtige, da de er mere fleksible og dermed muliggør lettere hægtning af tæerne til trin og revner (tåkrogsteknik).
Asymmetri
Du kan genkende asymmetrien eller symmetrien, når du ser på dine klatresko fra oven. En symmetrisk klatresko til mænd har en lige form (som en normal sports- eller streetsko). En asymmetrisk sko er allerede let buet indad set fra oven, dvs. den beskriver en lille halvcirkel. Som følge heraf forårsager skoen en indadgående lateral rotation af fødderne. Også her er målet at gøre det nemmere at træde på små skridt.
Som nybegynder gør du dig selv en kæmpe tjeneste med symmetriske klatresko! Det vil tage noget tid, før du kan drage fordel af fordelene ved asymmetriske klatresko gennem en mere sofistikeret teknik.
Nedturen
Refererer til skospidsens krumning nedad og er beregnet til at understøtte træk i stejlt eller overhængende terræn. Du bemærker, at det er her, det bliver meget specielt, og vi træder ind i området for meget avancerede klatrere.
Dine første klatresko
Er du ny til klatring, anbefaler vi symmetriske klatresko eller boulderingsko med højst en lille forspænding. Selv en billig all-round sko er normalt helt tilstrækkelig. Under alle omstændigheder skal klatreskoene sidde tæt og ikke være for behagelige. Tæerne skal røre spidsen for at sikre en god kraftoverførsel, men ikke forårsage ekstremt ømme fødder - klatring skal trods alt være sjovt!
Tag dig god tid og se, i hvilken retning dine klatreambitioner udvikler sig. På et tidspunkt begynder du at klatre så meget, at et par kvalitets klatresko kan være aktuelt for dig. Det er også ret almindeligt at have forskellige klatresko til forskellige anvendelsesområder (f.eks. hal eller sten) og forskellige ruter (stejlhed, trinstørrelse osv.).