Klatrereb

Uanset om det er i klatrehallen eller på klippen - sikkerhed har højeste prioritet i bjergbestigning. Klatrereb af høj kvalitet er en del af det sikkerhedsrelevante basisudstyr. Hos Globetrotter finder du robuste klatrereb i alle gængse diametre og længder til sportsklatring, alpin klatring, bjergbestigning og alpine ture. Hvis du stadig ikke er sikker på, hvilken type reb du skal bruge til din sport, så læs videre og lær, hvad du skal kigge efter, når du køber.
 

Hvad er forskellene på klatrereb?

Enkeltreb - reb til klatrehaller og sportsklatring på klippe
Enkeltreb bruges til sportsklatring i klatrehallen eller i klatrehaven, men også til bjergbestigning og isklatring. De har en diameter mellem 8,9 mm og 11 mm. Enkeltreb kaldes så, fordi de bruges i enkeltstrenge til klatring og sikring. Du kan genkende et enkelt reb på "1"-mærket på reb-manchetten.

Det er meget vigtigt, at rebdiameteren på dit enkeltreb passer til din sikkerhedsanordning. Vær opmærksom på min- og max-specifikationerne fra apparatproducenten, der er normalt et tilsvarende tryk direkte på sikkerhedsanordningen. Jo tyndere rebet er, jo lettere er det, og jo glattere løber det gennem sikkerhedsanordningen. Samtidig reduceres bremseeffekten af de fleste sikringsanordninger markant med tyndere reb og risikoen for, at den glider ud af din bremsehånd, når sikringen stiger.

Uanset om det er topreb eller bly, er du som nybegynder i klatring godt udstyret med et lidt tykkere reb (diameter 9,8 til 10 mm). Hvis du på et tidspunkt klatrer meget svære eller meget lange ruter på sten, kan det give mening at bruge et slankere enkeltreb for at reducere vægten.

Længden af enkeltrebet afhænger af længden af de planlagte klatreruter. Rebet skal være mindst dobbelt så langt som de længste ruter, du vil forcere med det. Til klatrehallen er et reb mellem 40 og 50 meters længde normalt tilstrækkeligt, undtagelsesvis mere. Det er bedst at forhøre sig i dit klatrecenter, hvilken revlængde der kræves der. Når det kommer til klatring, afhænger det virkelig af det område, du klatrer. Du kan af klatreguiden finde ud af, om du skal bruge et klatrereb på 60, 70 eller 80 meter.
 

Halvreb - klatrereb til alpin klatring og klatring med mobile sikkerhedsanordninger (trad klatring)
Halve reb er mærket "1/2" på reb ærmet. De bruges primært til alpin klatring. Brugen af to reb øger sikkerhedsreserverne i tilfælde af skader fra stenslag eller kantskæringsbelastninger.
Halvreb er tyndere end enkeltreb, og der kræves altid to strenge reb for at klatre: Når du leder, binder du dig altid ind i begge reb. En klatrer kan fastgøres på hver af de to rebstrenge. Derudover kan zigzag-ruter med den såkaldte halv-reb-teknik afbalanceres bedre og rebfriktion ved sikringspunkterne reduceres ved skiftevis at hænge rebstrengene i ledningen. En anden vigtig fordel ved halvtove er, at de kan bindes med en knude ved særligt lange nedfiringspassager, så du har dobbelt tovlængde til din rådighed.
Halvreb har normalt en rebdiameter mellem 7,5 og 9 millimeter. Også her er det vigtigt at overholde diameterspecifikationerne for den anvendte sikringsanordning.
 

Twin ropes - sikkerhedsreserve til de sværeste alpine ture
Med en diameter på 6,9 til 8,5 millimeter er de de tyndeste klatrereb og må kun bruges i dobbeltstrenge: Den førende klatrer og den anden klatrer er altid bundet til begge rebstrenge. Kun én person kan følge med. Tvillingreb skal altid fastgøres til de mellemliggende sikringer sammen. Tvillingreb bruges derfor som enkeltreb, men giver også en længdefordel ved rapellering og ekstra sikkerhedsreserver på svære alpine ture. Deres fordel i forhold til halvtove er deres lave vægt.
Tvillingreb er markeret på rebhylsteret med en vandret otte "∞".
Hvad er dynamisk stretching? Hvad betyder fangst?
Hvis du falder i rebet, reduceres det bremseryk, der påvirker din krop - kendt som slagkraften i teknisk jargon - kraftigt ved strækningen af rebet. EN 892-standarden specificerer den maksimale værdi for slagkraften i et defineret testarrangement (standardfald). Jo lavere den angivne slagkraftværdi er, jo "blødere" afdæmper rebet faldet.
Standarden angiver også den maksimale mængde, som rebet kan strække i tilfælde af et fald. Denne såkaldte dynamiske forlængelse må ikke overstige 40 % for enkeltreb i testen og er mellem 10 og 40 % i praksis ved et klatrefald. Derudover angiver producenterne også værdien af den statiske udvidelse. Den angiver den procentdel, som klatretovet forlænges med uden faldbelastning, for eksempel når du sætter dig på rebet for at tjekke en rute.
 
Bemærk: Du må aldrig bruge et statisk eller semi-statisk reb (såkaldt statisk reb) til klatring, da disse reb kun har en lav forlængelse på max 5 %!
 

Hvad er et standardfald?

I Europa er klatrereb underlagt standarden EN 892. Standarden specificerer forskellige krav, som testes i laboratoriet under præcist definerede testforhold (standardfald). Fabrikantens oplysninger om standardfaldet angiver, hvor ofte klatrerebet kunne belastes i testarrangementet, før det knækkede. Enkeltreb og tvillingereb skal opfylde minimumskravene for fem fastholdte standardfald, halvreb mindst 12. Jo flere afholdte standardfald specificeret af producenten, desto mere holdbart viste rebet sig i testen. Belastninger, der svarer til de ekstreme forhold ved et standardfald, opstår dog aldrig, når rebene bruges efter hensigten, det vil sige klatring eller bjergbestigning. Så du behøver ikke udskifte dit klatrereb, fordi du er faldet på rebet fem gange eller mere, mens du klatrede. Ikke desto mindre kan den information, der bestemmes under standard faldforhold, bruges, når man sammenligner sikkerhedsreserverne for forskellige klatrereb.
 
Udover EN 892 har nogle producenter også deres reb certificeret efter den internationale UIAA standard og angiver dette på deres produkter. Kravene fra Union Internationale des Associations d'Alpinisme som den globale paraplyorganisation for bjergbestigningsorganisationer er identiske med kravene i EN 892 eller går endda ud over dem i nogle tilfælde.
Hvornår skal jeg have et imprægneret reb?

Imprægnering beskytter dit klatretov mod fugt. Bruger du hovedsageligt dit klatretov udendørs, bør du derfor bruge et imprægneret klatrereb. Våde klatrereb er tunge og mister deres gode håndtering, men frem for alt reduceres deres elasticitet, hvilket igen øger slagkraften ved et fald. Derudover beskytter imprægnering udendørsrebet i en vis periode mod indtrængning af støv og sand, som beskadiger de fine fibre og gør rebet ubehageligt lodnet.

Reb til brug i alpin klatring eller højhøjdeture er næsten altid imprægneret. Udendørsreb af højeste kvalitet har en kerne-kappe-imprægnering. Bemærk venligst den respektive beskrivelse på produktet. Et imprægneret klatretov koster mere end et ikke-imprægneret, og imprægneringen slides med tiden.
Til et rent indendørs reb til klatrehallen anbefaler vi derfor et klatrereb uden imprægnering. Du bør dog altid lægge denne ud på en rebpose, så den ikke bliver snavset.


Hvornår skal jeg udskifte et klatrereb?

Producenten er forpligtet til at oplyse om klatrerebets levetid i indlægssedlen. Efter at brugsperioden er udløbet, garanterer han ikke længere for sikkerheden. De fleste klatrereb udskiftes dog på forhånd, fordi rebhåndteringen med tiden er blevet for trættende, eller der er sket skader på grund af ydre påvirkninger.

Efter at have brugt dit reb i et stykke tid, vil du bemærke, at den smidige håndtering af dit reb langsomt aftager: når du sidder på rebet, falder, sænker og især når du klatrer i topropp, påvirkes rebet. Skeden flosser, rebet føles tykkere og løber ikke længere jævnt gennem sikringsanordningen. Der kan dannes kraner. Faktisk opstår denne slideffekt med både højkvalitets og billige reb og er primært påvirket af brugshyppigheden og af din klatrestil (og dine medklatreres).
Sand og støv beskadiger også rebet, hvorfor du altid bør bruge en rebpude i klatrehallen.

Klatrereb, der bruges hver uge, bliver ofte pensioneret efter et år eller mindre. Selvom du næsten ikke eller aldrig har brugt dit klatretov, skal du kassere det senest efter ti år, da plastikfibrene bliver sprøde og elasticiteten falder. Hvis der er synlige skader på kappen, skal du helt sikkert udskifte rebet. Det samme gælder tydelige forskydninger i kappen og flade rebender, eller hvis dit reb er kommet i kontakt med kemikalier eller opløsningsmidler.


Hvordan opbevarer du et klatrereb?

Et klatretov skal opbevares fladt på et køligt, mørkt og tørt sted. Tag den ud af rebposen, hvis den blev våd. Rebet skal tørres fladt, i store løkker og ikke hængende. Kunne du tænke dig at lære mere om klatrereb og deres pleje? Du kan finde mere information i vores købsguide til klatrereb.
Klatrereb
Uanset om det er i klatrehallen eller på klippen - sikkerhed har højeste prioritet i bjergbestigning. Klatrereb af høj kvalitet er en del af det sikkerhedsrelevante basisudstyr. Hos Globetrotter finder du robuste klatrereb i alle gængse diametre og længder til sportsklatring, alpin klatring, bjergbestigning og alpine ture. Hvis du stadig ikke er sikker på, hvilken type reb du skal bruge til din sport, så læs videre og lær, hvad du skal kigge efter, når du køber.
 

Hvad er forskellene på klatrereb?

Enkeltreb - reb til klatrehaller og sportsklatring på klippe
Enkeltreb bruges til sportsklatring i klatrehallen eller i klatrehaven, men også til bjergbestigning og isklatring. De har en diameter mellem 8,9 mm og 11 mm. Enkeltreb kaldes så, fordi de bruges i enkeltstrenge til klatring og sikring. Du kan genkende et enkelt reb på "1"-mærket på reb-manchetten.

Det er meget vigtigt, at rebdiameteren på dit enkeltreb passer til din sikkerhedsanordning. Vær opmærksom på min- og max-specifikationerne fra apparatproducenten, der er normalt et tilsvarende tryk direkte på sikkerhedsanordningen. Jo tyndere rebet er, jo lettere er det, og jo glattere løber det gennem sikkerhedsanordningen. Samtidig reduceres bremseeffekten af de fleste sikringsanordninger markant med tyndere reb og risikoen for, at den glider ud af din bremsehånd, når sikringen stiger.

Uanset om det er topreb eller bly, er du som nybegynder i klatring godt udstyret med et lidt tykkere reb (diameter 9,8 til 10 mm). Hvis du på et tidspunkt klatrer meget svære eller meget lange ruter på sten, kan det give mening at bruge et slankere enkeltreb for at reducere vægten.

Længden af enkeltrebet afhænger af længden af de planlagte klatreruter. Rebet skal være mindst dobbelt så langt som de længste ruter, du vil forcere med det. Til klatrehallen er et reb mellem 40 og 50 meters længde normalt tilstrækkeligt, undtagelsesvis mere. Det er bedst at forhøre sig i dit klatrecenter, hvilken revlængde der kræves der. Når det kommer til klatring, afhænger det virkelig af det område, du klatrer. Du kan af klatreguiden finde ud af, om du skal bruge et klatrereb på 60, 70 eller 80 meter.
 

Halvreb - klatrereb til alpin klatring og klatring med mobile sikkerhedsanordninger (trad klatring)
Halve reb er mærket "1/2" på reb ærmet. De bruges primært til alpin klatring. Brugen af to reb øger sikkerhedsreserverne i tilfælde af skader fra stenslag eller kantskæringsbelastninger.
Halvreb er tyndere end enkeltreb, og der kræves altid to strenge reb for at klatre: Når du leder, binder du dig altid ind i begge reb. En klatrer kan fastgøres på hver af de to rebstrenge. Derudover kan zigzag-ruter med den såkaldte halv-reb-teknik afbalanceres bedre og rebfriktion ved sikringspunkterne reduceres ved skiftevis at hænge rebstrengene i ledningen. En anden vigtig fordel ved halvtove er, at de kan bindes med en knude ved særligt lange nedfiringspassager, så du har dobbelt tovlængde til din rådighed.
Halvreb har normalt en rebdiameter mellem 7,5 og 9 millimeter. Også her er det vigtigt at overholde diameterspecifikationerne for den anvendte sikringsanordning.
 

Twin ropes - sikkerhedsreserve til de sværeste alpine ture
Med en diameter på 6,9 til 8,5 millimeter er de de tyndeste klatrereb og må kun bruges i dobbeltstrenge: Den førende klatrer og den anden klatrer er altid bundet til begge rebstrenge. Kun én person kan følge med. Tvillingreb skal altid fastgøres til de mellemliggende sikringer sammen. Tvillingreb bruges derfor som enkeltreb, men giver også en længdefordel ved rapellering og ekstra sikkerhedsreserver på svære alpine ture. Deres fordel i forhold til halvtove er deres lave vægt.
Tvillingreb er markeret på rebhylsteret med en vandret otte "∞".
Hvad er dynamisk stretching? Hvad betyder fangst?
Hvis du falder i rebet, reduceres det bremseryk, der påvirker din krop - kendt som slagkraften i teknisk jargon - kraftigt ved strækningen af rebet. EN 892-standarden specificerer den maksimale værdi for slagkraften i et defineret testarrangement (standardfald). Jo lavere den angivne slagkraftværdi er, jo "blødere" afdæmper rebet faldet.
Standarden angiver også den maksimale mængde, som rebet kan strække i tilfælde af et fald. Denne såkaldte dynamiske forlængelse må ikke overstige 40 % for enkeltreb i testen og er mellem 10 og 40 % i praksis ved et klatrefald. Derudover angiver producenterne også værdien af den statiske udvidelse. Den angiver den procentdel, som klatretovet forlænges med uden faldbelastning, for eksempel når du sætter dig på rebet for at tjekke en rute.
 
Bemærk: Du må aldrig bruge et statisk eller semi-statisk reb (såkaldt statisk reb) til klatring, da disse reb kun har en lav forlængelse på max 5 %!
 

Hvad er et standardfald?

I Europa er klatrereb underlagt standarden EN 892. Standarden specificerer forskellige krav, som testes i laboratoriet under præcist definerede testforhold (standardfald). Fabrikantens oplysninger om standardfaldet angiver, hvor ofte klatrerebet kunne belastes i testarrangementet, før det knækkede. Enkeltreb og tvillingereb skal opfylde minimumskravene for fem fastholdte standardfald, halvreb mindst 12. Jo flere afholdte standardfald specificeret af producenten, desto mere holdbart viste rebet sig i testen. Belastninger, der svarer til de ekstreme forhold ved et standardfald, opstår dog aldrig, når rebene bruges efter hensigten, det vil sige klatring eller bjergbestigning. Så du behøver ikke udskifte dit klatrereb, fordi du er faldet på rebet fem gange eller mere, mens du klatrede. Ikke desto mindre kan den information, der bestemmes under standard faldforhold, bruges, når man sammenligner sikkerhedsreserverne for forskellige klatrereb.
 
Udover EN 892 har nogle producenter også deres reb certificeret efter den internationale UIAA standard og angiver dette på deres produkter. Kravene fra Union Internationale des Associations d'Alpinisme som den globale paraplyorganisation for bjergbestigningsorganisationer er identiske med kravene i EN 892 eller går endda ud over dem i nogle tilfælde.
Hvornår skal jeg have et imprægneret reb?

Imprægnering beskytter dit klatretov mod fugt. Bruger du hovedsageligt dit klatretov udendørs, bør du derfor bruge et imprægneret klatrereb. Våde klatrereb er tunge og mister deres gode håndtering, men frem for alt reduceres deres elasticitet, hvilket igen øger slagkraften ved et fald. Derudover beskytter imprægnering udendørsrebet i en vis periode mod indtrængning af støv og sand, som beskadiger de fine fibre og gør rebet ubehageligt lodnet.

Reb til brug i alpin klatring eller højhøjdeture er næsten altid imprægneret. Udendørsreb af højeste kvalitet har en kerne-kappe-imprægnering. Bemærk venligst den respektive beskrivelse på produktet. Et imprægneret klatretov koster mere end et ikke-imprægneret, og imprægneringen slides med tiden.
Til et rent indendørs reb til klatrehallen anbefaler vi derfor et klatrereb uden imprægnering. Du bør dog altid lægge denne ud på en rebpose, så den ikke bliver snavset.


Hvornår skal jeg udskifte et klatrereb?

Producenten er forpligtet til at oplyse om klatrerebets levetid i indlægssedlen. Efter at brugsperioden er udløbet, garanterer han ikke længere for sikkerheden. De fleste klatrereb udskiftes dog på forhånd, fordi rebhåndteringen med tiden er blevet for trættende, eller der er sket skader på grund af ydre påvirkninger.

Efter at have brugt dit reb i et stykke tid, vil du bemærke, at den smidige håndtering af dit reb langsomt aftager: når du sidder på rebet, falder, sænker og især når du klatrer i topropp, påvirkes rebet. Skeden flosser, rebet føles tykkere og løber ikke længere jævnt gennem sikringsanordningen. Der kan dannes kraner. Faktisk opstår denne slideffekt med både højkvalitets og billige reb og er primært påvirket af brugshyppigheden og af din klatrestil (og dine medklatreres).
Sand og støv beskadiger også rebet, hvorfor du altid bør bruge en rebpude i klatrehallen.

Klatrereb, der bruges hver uge, bliver ofte pensioneret efter et år eller mindre. Selvom du næsten ikke eller aldrig har brugt dit klatretov, skal du kassere det senest efter ti år, da plastikfibrene bliver sprøde og elasticiteten falder. Hvis der er synlige skader på kappen, skal du helt sikkert udskifte rebet. Det samme gælder tydelige forskydninger i kappen og flade rebender, eller hvis dit reb er kommet i kontakt med kemikalier eller opløsningsmidler.


Hvordan opbevarer du et klatrereb?

Et klatretov skal opbevares fladt på et køligt, mørkt og tørt sted. Tag den ud af rebposen, hvis den blev våd. Rebet skal tørres fladt, i store løkker og ikke hængende. Kunne du tænke dig at lære mere om klatrereb og deres pleje? Du kan finde mere information i vores købsguide til klatrereb.