Tarps

En tarp giver talrige muligheder for at søge ly og shelter for natten, eller hvis det pludselig står ned i stænger. Selvom en tarp ikke giver samme beskyttelse som et telt, er den hurtigere at sætte op og fylder mindre i rygsækken. En smart og praktisk løsning på tur.
Tarps
En tarp giver talrige muligheder for at søge ly og shelter for natten, eller hvis det pludselig står ned i stænger. Selvom en tarp ikke giver samme beskyttelse som et telt, er den hurtigere at sætte op og fylder mindre i rygsækken. En smart og praktisk løsning på tur.
## Hvad er en tarp?  

En tarp er et avanceret alternativ til en presenning og bruges som overdækning eller shelter ved overnatning udendørs. Det engelske ord Tarp kommer af Tarpaulin og betyder på dansk presenning, men nogle kalder det også for en teltdug eller en teltflage.

Med en tarp er det hurtigt og nemt at lave din egen bivuak som shelter mod vind og vejr. På den måde er det muligt at sove næsten under åben himmel uden at blive klam og fugtig, når duggen falder. Det giver en autentisk følelse at sove under en tarp og fricampe.

## Tarps, presenninger og teltflager til fricamping og bivuakker

Vi har forskellige tarps eller teltflager i varierende størrelser til individuelle behov. Man kan sige, at en tarp er luksusudgaven af en presenning, da den er designet til at kunne sættes op og give ly og shelter på en nem og effektiv måde. Til friluftsliv finder du et udvalg af tarps der kan tilbyde letvægt og høj slidstyrke.

Men en presenning kan også bruges som tarp og til en primitiv bivuak. Derfor finder du i vores udvalg af tarps også presenninger, som også kan bruges til beskyttelse under et telt.  

Man kan sige, at en tarp er en blanding af et telt og en bivuak. I virkeligheden er en tarp blot en slags teltdug. En teltdug som vel at mærke er designet til at kunne sættes op og bruges som shelter over natten eller som et hyggeligt sted at sidde, når du laver bål eller andre aktiviteter i skoven.

En bivuak er mere primitiv og kan bygges vha. en presenning, snor og grene fra skoven. Den kan også bygges uden presenning eller teltdug ved at bruge nedfaldne grene og gran som beskyttelse mod dug og regn.

## Hvor må man sætte sin tarp op?

Du må sætte tarp op og lave primitive bivuakker i alle de skove, hvor der er fri teltning. Læs mere om reglerne for at sove i naturen på [Friluftsrådets hjemmeside.](https://friluftsraadet.dk/aktivitet...) Hvis du kun sætter din tarp op for at bruge den i dagstimerne, kan du godt sætte den op i skove, hvor der ikke er fri teltning. Men ligeså snart, man planlægger at overnatte kræver det, at der er mulighed for fri teltning, da vi ikke har den samme allemandsret i Danmark som der er i eksempelvis Norge og Sverige.

## Bredt udvalg af vandtætte tarps og presenninger

Hos Friluftsland finder du et bredt udvalg af tarps og presenninger, der kan bruges som primitiv teltdug eller over en hængekøje. Et nemt og effektivt setup, der også er smart at have med i rygsækken, hvis du har planlagt at sove i shelter, men det viser sig at være optaget. På den måde fungerer en tarp også som en god nødløsning, der ikke fylder eller vejer alverden i bagagen. Det er blot vigtigt at sørge for at have et ordentligt [liggeunderlag](https://www.friluftsland.dk/sovegre...) og en varm sovepose, der kan stå imod de natlige temperaturer. Det er især vigtigt at kigge på liggeunderlagets r-værdi, når man sover direkte på den kolde jord. Du kan læse mere om [r-værdi i artiklen her på vores blog](https://www.friluftsland.dk/blog/ny...).

Du finder selvfølgelig også vandtætte tarps, som beskytter mod regn og dug. Med et godt liggeunderlag, en varm sovepose og en vandtæt tarp er du godt klædt på til eventyrlige overnatninger i det fri.